‘Stormcloud’ Installation / Oyler Wu Collaborative

Courtesy of

With the Southern California Institute of Architecture celebrating its 40th anniversary, the Stormcloud installation was designed and built by the office of Oyler Wu Collaborative, along with students of SCI-Arc, for the after-party of its April 2013 gala. Tasked with the challenge of revamping the existing Netscape pavilion, Oyler Wu Collaborative saw the project as an opportunity to take a completely different approach to the problem.  By removing the ten miles of knitted ropes that once hung between the soaring steel trusses, the project was transformed both volumetrically and materially. More images and architects’ description after the break.

© Clifford Ho

The previous two installations, Netscape and Centerstage were designed for the school’s graduation ceremonies in 2011 and 2012 respectively. This year, using a minimal amount of new steel elements and cable supports for the Stormcloud installation, a spandex fabric was stretched between the elements, giving the pavilion a new life and an unexpected volumetric presence.

© Scott Mayoral

Geometrically, the project involves a series of funnel-like forms that extend from the rectilinear canopy structure above to a series of rings that are hung from the columns at around eye level.  In the original conception of the project, the rings were simple geometric loops, but this relatively straight-forward geometric approach presented a difficult problem in terms of fabric patterning.

Courtesy of Oyler Wu Collaborative

At the heart of the problem was the dramatic difference in the circumference between the upper portion of the canopy and the lower rings.  As a way of dealing with the problem, the eye-level rings were converted to more eccentric shapes made of a bent steel tubing.  With the circumference of the eccentric shapes carefully sized to match the circumference of the upper canopy, the strategy effectively eliminated the need for patterning of fabric, while producing an undulating, curtain-like effect on the surface of the funnels.

Courtesy of Oyler Wu Collaborative

One of the more striking features of the scheme is the oscillation between the reading of lines (in the structural system), surface (revealed at the base of the funnels), and volume (most present in the overall external view of the pavilion) .  What begins as a reading of volume ultimately reveals a system of deep spatial cavities through which an intricate structural system moves in and out of view.  These qualities are accentuated further by both natural and artificial lighting effects.  The thinness and the lightweight color of the fabric produces a changing set of effects as natural lighting conditions change throughout the day.

© Scott Mayoral

The fabric is at times translucent with a ghostly network of structure revealed beyond , and at other times opaque with dramatically warped shadows cast across the undulating surfaces.  The lighting for the after-party was an opportunity to take that one step further, using changing color gradients to highlight the eccentric forms at the bottom funnels.

Project Design and Fabrication Team (Oyler Wu Collaborative): Dwayne Oyler, Jenny Wu, Mike Piscitello, Huy Le, Sanjay Sukie
Project Fabrication and Documentation Team (SCI-Arc): Sandra Reyes, Justin Tan, Jennie Sun, Dan Lu, Daniel Lee, Helena Yun, Noni Pettinger, Jonathan Bruen, Jocelyn Basseporte, Justin Kim, Vaishail Shah, Adam Fujioka, Arnold Kim, Melody Javahevian, Jacky Huang, Patrice Chang, Cody Miner, Shawn Rassekh, Bailey Shugart, Ryan Roark, Chuck Diep, Jennifer Diep, Cathy Qu, Elliott Freeman, Matt Pugh, Deysi Blanco, Stephen Rafferty
Location: SCI-Arc, Los Angeles, California,
Structural Engineering: Nous Engineering, Matt Melnyk
Video Production: Luisa Martinez, Mike Piscitello, Patrice Chang, Adam Fujioka, Dwayne Oyler, Jenny Wu

Cite: Furuto, Alison. "‘Stormcloud’ Installation / Oyler Wu Collaborative" 11 May 2013. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=370601>