Sant Josep Library / Ramon Esteve

  • 12 May 2013
  • Cultural Selected Works
© Diego Opazo

Architects: Ramon Esteve
Location:
Year: 2008
Photographs: Diego Opazo

Collaborator Architects: Esther Broseta, Rubén Navarro, Olga Badía
Colaboradores: Silvia M. Martínez, Tudi Soriano, Patricia Campos, Estefanía Pérez
Building Engineer: Emilio Pérez
Promoter: Ajuntament d’Ontinyent
Construction Company: Díaz-Sala
Works Manager : Manuel Pamies

© Diego Opazo

The library is a detached building within green surroundings splashed with trees that penetrate into the openings of the building. It is a prism box where the interior fragments with planes that flow between the spaces of the layout of the library. Between two fissures, the building opens to the exterior and allows the interior spaces to reach out to the vegetation that surrounds all of the building.

© Diego Opazo

The building is composed of two different rooms, part of the functional design: the multi-purpose space, the children’s one, the general background, and the space for magazines, newspapers, music and images.

The soul of the library is the books that accompany the walls that form the structure that organizes the different areas.

© Diego Opazo

The surroundings give unity and include all of the space of the different areas, marking the limits but maintaining the continuity and fluency of the spaces.

© Diego Opazo

The building opens to the exterior through polygonal courtyards that generate intersecting views between rooms and fleeting views of the environment. A large amount of skylights of different diameters filter a similar, neutral, clean light, generating a warm atmosphere that encourages reading and reflection.

Plan
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sant Josep Library / Ramon Esteve" 12 May 2013. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=370413>

0 comments

Share your thoughts