Island House / IROJE KHM Architects

dohun-04

Architect : HyoMan Kim – IROJE KHM Architects
Location : Gapyunggun, Gyeounggi-do, Korea
Design team : SuMi Jung, JungMin Oh, ARum Kim, SunHee Kim
Structure designer : MOA. SungYeong Oh
Lighting designer : LITEWORK, Seoda
Furniture designer : HeeSu Hong – Seoda
Contractor : JEHYO
Site area : 872.63 sqm
Bldg. area : 337.33 sqm
Gross floor area : 628.02 sqm
Photographer : JongOh Kim

dohun-03 dohun-07 dohun-10 dohun-13

Floating site on the river

This site, where is floating on river and confronted the graceful landscape, was strongly recognized to me as a part of nature, from the first time that I met.

From then, I started to visualize “the architectural nature” as a place of recreation.

Form of site = Form of architecture = Maximum efficiency of landuse

While maximizing the efficiency of landuse, the leaner mass, that cherishes the courtyard where is filled with the water and the greenery, was laid out on this site along the irregular formed site line.

site plan
site plan

This courtyard is “The architectural nature” and a central recreation space as extended river that communicate the river and architecture.

Continuous circulation of stepped roof garden – Creation of new green land in this site

The whole part of the step typed roofs, where is moving upward with various level, are directly linked to the bed rooms in upper floor.
Finally, this stepped roof gardens are linked to both sides of the inner court at where swimming pool is.

dohun-15

The inner court where is filled with the water and flower and fruit, and the whole of the roof gardens are circulated as the continuous landscape place and that is the place as “architectural nature” in concept.

Sucking in dynamic-surrounding landscape

Naturally, all of the rooms inside this site-shaped-mass are laid toward the picturesque landscape to enjoy the graceful scenery surrounded this site.

The huge panoramic view framed with sloped ceiling line that is composed with the lines of stepped roof gardens and the bottom line of the inner court, is the major impression of inner space of this house.

Promenade inner space of skipfloor made the promenade roofgarden-space of skipfloor.

section 01
section 01

dohun-08

Skip floor plan of inside of this house produced various dramatic spaces.

Floating boxes with bamboo garden – Dynamic, unrealistic sequence of interior space.

As “The architectural nature”, floating white polyhedral masses that have the built-in bamboo gardens, produced the various stories of vertical space

Landscape architecture – Harmonizing with the surrounding landscape

The shape of the mountain type composed of irregular polygonal shaped concrete mass and metal mesh was designed to harmonize with the context as “the architectural mountain”.

dohun-02

There was the intention to be a part of the surrounding context that consisted of the river and the mountain.

Architectural Island – Island House

As a result, this house was to be “The island house” as an “architectural island”.

Cite: "Island House / IROJE KHM Architects" 06 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37021>
  • Myungjin

    i like the concept but the house on overall kinda misses neatness of form.

  • mike

    Yeah it’s got quite a “busy” touch to it, nevertheless a very cool project! I like how it respectfully tries to imitate the landscape.

  • cad

    no rhyme or reason

  • Tom W

    What a mess.

  • Kevin

    I can only agree with cad and Tom W.

  • Jeison

    Huge impact. Nice? can´t answer…

  • WiBu

    I can’t comment on the functionality of it but as far as being a striking piece of architecture it works.

  • Stephen

    Seems to me like Charles Moore meets SuperDutch. I can “appreciate” the building, but I think it would have been stronger there were fewer grammatical parts.

  • mnn

    MONEY !!!

  • Sissie

    neither comfortable nor nice

  • christopher

    this house is already on Kanye West’s blog…whatever that means, i leave to you

  • Stone

    I like the view that water behind of the desk.It is the maximum efficiency landuse.

  • S

    How surprised!

  • Rasha

    I actually like its complexity. I love the Long Section! The site calls for a linear building like that so that all the rooms get views of the river.

  • Mac

    Why would you visit Kanye West’s blog? …whatever the reason, I leave up to you…

  • Rupesh Jamkhindikar

    this is amazing…though i think the structure could have been a bit to resolved…tough time for the engineer and fun time for the architect….gr8….

  • nindya

    wonderful but bit complicated

  • harry

    strange

  • arnold

    the first impression when I saw photos was: WOW! But.. everything from the begining:
    - the location (views) are excelent: river, mountains..it’s very very nice;
    - the house facades are our days arch.decision. But when I’m looking at extrior, it looks like hotel, or entertainment centre, and after all, it maybe could be and a living house;
    - in my opinion, the exterior is very discording with surrounding, to much screaming.. There’s no harmony with nature. I understand, what architects wanted to underline, accentuate the modern, new arch.form (“hill”) with all surrounding. But it’s too much, in same case, nasty sceaming arch.decision.
    - the plans are realy interesting. Good work. But interior structure and materials… well, I’ll never said, that this house built a millionaire. Especialy these decoration boarding (planking) looks like cheap plastic. There are more in some case “cheap” arch.interior solutions, but it’s only my opinion.

    This house is too much egoistics with all his “neighbourhood”. Especialy I regret about very nice River and beautifull Mountains.

  • AMR

    What a waste of beautiful dining chairs….and a beautiful site…………

    A nuclear power station would have less visual impact…..

  • Goldschmidt R

    Hmm, I think that AMR is right saing that a nuclear power station would have less visual impact. And my words are: It is a complet garbage, because it has no head or tail, it has no rithm or contrast and it has no reason.

    • s

      It might be said that there is not a head or a tail because the process is like a Mobius strip through the site and nature. If you see the plan and the doors to the roof garden, this interact between inner space and outer space.

  • z99

    it looks like it would be a pretty comfortable place to be in… the view surely helps

  • darth

    kinda obese, very overcrowded, it has too much of everything… the site is amazing but its not an elegant solution.

  • sum

    the shape of the roof is not going with nature, not convincing at all, even in the images u can notice disturbance..
    though, it has nice interiors

  • alejandro

    Full of good intentions, perhaps too many most of them not well resolved.

  • oscar falcón lara

    A very cool project, angles everywhere and so many nice views, architecturally speaking, the roof garden idea is so good and the interior is interesting and the displacement of the floor plan seems organic (although it’s not but only seems that way), it’s a pretty awesome site.

  • corto

    respect… a sincere effort…