Torus / N MAEDA ATELIER

  • 03 May 2013
  • Featured Houses Selected Works
© STUDIO DIO

Architects: N MAEDA ATELIER
Location: , Japan
Principal Architects: Norisada Naeda
Structural Engineering: Ryozo Umezawa
Contractor: Iwamotogumi
Area: 57.42 sqm
Photographs: STUDIO DIO

© STUDIO DIO

Basic composition of TORUS is a bilayer structure consisted of a white, half-amorphous box floating on the lower layer softly surrounded by glass and perforated aluminum panels. The transparency and the openness of this layer is a natural solution for the functional requirement to expose the presence of the salon to prospective customers and other passer-bys, as well as to open up the ground outside the shop area surrounded by the curved perforated partitions as “dog-run” field where dogs can freely run around. The apparently free line of the curved wall is actually based on our careful recognition of what we call the “welcoming zones”, i.e., the pocket areas required to open up to the urban context outside the building site. The cutting-outs of such zones as parking, entrance and spaces for outdoor equipment have resulted in the irregular curve of the wall as the output of such operations.

© STUDIO DIO

The upper unit containing two floors within presents a sharp contrast to the open, transparent lower layer with its weighty, massive appearance almost like a heavily-armed tank defending the rather indoorsy life of the client family. With a closer look, the surface of the wall shows a texture similar to a handmade pottery instead of that of a flat, uniform industrial product.

© STUDIO DIO

The pottery-like texture is the result of painstaking manual operation of repeatedly applying and spreading the waterproof material onto the wall. Beside such a consideration to the close-up texture, the exterior of this second layer also involves our sensitivity to the longer-distance outlook of the building, which is realized by an operation of transcribing the sky onto the wall. The transcription process is as following: first, we took a picture of the sky right above the site on the day of framework completion (PHASE 1); the picture was then abstracted into a gray-scale gradation graphic (PHASE 2), which we applied as the contour map of the undulating surface by carefully duplicating it on the four sides of the wall; finally, we covered the surface with finishing mortar while controlling its thickness (varied from 0 to 30mm) based on the contour lines – and thus emerged the ambiguous cloudy sky texture. The finished wall naturally takes on a feature of the sky with wispy clouds, as shown in the pictures below.

© STUDIO DIO

The treatment of the exterior wall described above has allowed us to produce quirky and blurry edges on the corners of the floating box, which is obviously different from the familiar sight of sharp edges of building corners fashioned with usual industrial materials – and thus make this architecture stand out in the ordinary cityscape. On a cloudy day, the floating mass looks as if it blends in with the sky, while its edges lose their individual materiality as they melt into the gradational clouds in the background. TORUS is probably a rare architecture that looks much better under clouds than clear sky.

© STUDIO DIO

Let us move up into the massive floating box, which appears extremely exclusive of the surrounding urban context. Beside the entrance door is a small pocket space: although it is still an open-air space, it somehow bears an indoor atmosphere due to the careful treatment of proportions and openings. Right inside the entrance door is a huge void within the massive box. This is the particular atmosphere inside TORUS, a doughnut-like geometry with one big opening within. While the outlook of the building implies ultimate closure, it embraces a surprisingly voluminous space or “The Outside” almost mistakable for a street or a patio – which is actually a glass-covered interior void.

© STUDIO DIO

The prior factor of this “outside effect” is obviously the gigantic top light on the roof, but there is another, rather obscure one: the rugged interior wall finish. The material itself is actually an ordinary, cheap plywood panel available in any hardware store in Japan. To give the particular tactile quality to this daily material, we cut the panels into narrow boards of 200mm width each and then manually removed the soft parts from each and every board to let the hard grains stand out on the surface. With the finishing white paint (which needed a special preparation to evenly paint over the water-absorbing and non-absorbing portions of the surface), the ordinary material has been turned into a unique finishing material like this.

Plan

This extremely labor- and time-consuming work was all done by our staff and the students of the private school led by the chief architect Norisada Maeda, and it took about two months to finish all the boards necessary to fill up the interior wall of the building (it is unimaginable how much it would have costed if the work has been committed to professional carpenters and the painters…). The resulted difference may appear rather slight and obscure from a distance, but a closer look will show the rough, but also tasteful texture of the artificially aged wall as shown in the picture below.

© STUDIO DIO

General-purpose industrial materials like plywood panels usually require – or even boast of – ultimate evenness of their qualities, although they can never get rid of slight differences in, for example, their wood grains. It echoes with the contemporary consumers’ taste for orderly outlook of such evenly processed materials. We consider, however, such myopic taste for apparent cleanliness and/or orderliness as one of the big reasons for the qualitative poverty of today’s architecture. Even the plywood boards have individual characteristics, like each and every human individual has different face and life history. The artificial aging treatment to expose the individual “wood” nature within each and every industrially-processed plywood is a sort of a manifestation of our homage to the wooden materials that make up the actual architectural space.

Section
Cite: "Torus / N MAEDA ATELIER" 03 May 2013. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=365413>