Beijiao Sports Center / Decode Urbanism Office

Courtesy of

The main purpose of Beijiao Sports Center is to serve the surrounding neighbourhoods, thus it was extremely important to design it as a multi-functional and friendly place. The typical image of traditional sports architecture is abandoned, in place for an activity space full of energy during or after sports events, both day and night. The intent of the architecture is to create a community space for activity, one that enlivens its immediate vicinities. 

Green Spaces

The general layout generates spaces in differing scales for a variety of activities, the dispensed spaces creates a permeable interface between the site and surround urban context. These spaces are of different heights and are able to host various kinds of outdoor activities.

Courtesy of Decode Urbanism Office

This design introduces the concept of ecological architecture and unifies all the seperate spaces into one through a central “valley”. The “valley” at the center of the architecture lies a streamlined park, and the resulting omnidirectional activity  creates vigorous spaces. A moderately sized sports field is located in one side of the “valley”, which is also utilized as an outdoor performance venue. The platform of the ‘valley’ extends outwards, becoming a roof and forming the auditorium. The ground floor of the park provides a pleasant environment for the hot days in summer. The porous geometry of the valley creates flexible spaces for different events, such as shopping, exercise, dating, performing and lecture.

Architects: Decode Urbanism Office
Location: beijiao, china
Designer: Jian Junkai
Project Architects: Jian Junkai, Jiang Long
Project Team: Lu Meijun, Geng Zhen, Wang Deyuan, Liu Shanshan
Ldi : China National Sports Group
Area: 47000.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Decode Urbanism Office

Cite: AD Editorial Team. "Beijiao Sports Center / Decode Urbanism Office" 22 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=360891>
  • Andres

    I’m the one who see a relationship between this project and Gian Carlo Mazzanti’s Sports complex in Medellin, Colombia?. Shapes are very similar. Way to go.