We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Mill Valley Residence / CCS Architecture

Courtesy of CCS Architecture
Courtesy of CCS Architecture
  • Architects: CCS Architecture
  • Location: Marin, California, United States of America
  • Design Principal: Cass Calder Smith
  • Project Architect: Sean Kennedy
  • Interior Design Director: Barbara Vickroy
  • Designer: Bjoern Steudte
  • Area: 5000.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of CCS Architecture

Courtesy of CCS Architecture Courtesy of CCS Architecture Courtesy of CCS Architecture Courtesy of CCS Architecture

  • Contractor: Pete Kasten/ Kasten Builders.Richmond, DA
  • Structural Engineer: Weir/Andrewson Associates, Inc. San Rafael, CA
  • Geotech: Earth Science Consultants. San Rafael, CA
  • Landscape Designer: Studio Green. San Anselmo, CA
  • Civil Engineer: Douglas Matteson Consulting. Sausalito, CA
Courtesy of CCS Architecture
Courtesy of CCS Architecture

From the architect. This 5,000-square-foot house in Mill Valley was designed as a home for an empty-nester couple. The site was the inspiration and the guiding element for the architecture: vast views of Mt. Tamalpais, intimate connections to groves of redwood trees, and a steep incline. Given its location, stepping up the hillside and squeezed between redwoods, the home is stratified into three levels.The lower floor is built into the hillside, while the upper two are open to daylight and views.

Courtesy of CCS Architecture
Courtesy of CCS Architecture

The first floor includes the garage, entry, painting studio, gallery, and guest quarters. The entry is a two-story space with a staircase leading up to the second floor—the main living level--which connects to the outside with views in many directions. This double-height space, the spatial core of the house, has a large bay of windows focused on a grove of redwood trees just 10 feet away. The top floor contains two bedrooms, a home office, and a ramped bridge that leads to anupper yard and pool.

Courtesy of CCS Architecture
Courtesy of CCS Architecture

Natural copper is the primary exterior material, wrapping the second floor of the house to emphasize the location of the main living spaces. Walls below the second level are exposed concrete; those above are cement plaster. The interior evokes the feeling of a gallery in the country, with white walls, expanses of glass, and wide-plank oak floors.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Mill Valley Residence / CCS Architecture" 12 Apr 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/359018/mill-valley-residence-ccs-architecture/>