House Breukelen / Zecc Architects + BYTR Architects

© Stijn Poelstra

Architects: BYTR Architects, Zecc Architects
Location: 3621 Breukelen, The Netherlands
Year: 2012
Photographs: Stijn Poelstra

From the architect. A monumental coach house annex stables from 1760 is converted into a spacious house. A mishmash of built curiosities from previous renovations is removed. In this way the historical elements and large spaces return. 

© Stijn Poelstra

The stable, still complete with hay racks, stone troughs and iron cast horse heads, is used as a living room. The original tack room is now the entrance hall and the coach house has been converted into a spacious kitchen.

© Stijn Poelstra

 Some high stall doors reappeard after the demolition. This created a surprising connection between living room and kitchen. In this high inside dimension, a new stair is placed as a modern addition. 

Floor Plan

The staircase has gotten special attention because of the central position in the coach house. The exterior is made ​​of mirror smooth stucco and the interior is entirely made ​​of solid oak. The central placement made it the hub of the house, daylight falls from the roof into the new kitchen. 

© Stijn Poelstra

Upstairs the double hood with rough wooden trusses determines the atmosphere. The staircase creates a connection between the second living room with fireplace.

© Stijn Poelstra
Cite: "House Breukelen / Zecc Architects + BYTR Architects" 10 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=357880>