We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Maison A+C / atelier alassoeur

  • Architects: atelier alassoeur
  • Location: Saint Marcel, Indre, France
  • Architect in Charge: emmanuel alassoeur
  • Mechanical consultant : Combiosol / sébastien rogala
  • Area: 273.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Brice Desrez

© Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez © Brice Desrez

© Brice Desrez
© Brice Desrez

From the architect. Nearby Argenton sur Creuse, the existing house takes roots in the south sloping garden. Entry way is located and kept at street level. That level overviews the garden 20 feets above. This situation offers full sun exposure.

© Brice Desrez
© Brice Desrez

Previous owner mainly lived at street level and attic. By then, garden level was more pratical or for saisonal use. Functionnal link between these two levels needed improvement. The goal was to connect them in order to make better use of space and settle living areas no more towards street but garden.

© Brice Desrez
© Brice Desrez

Then, architectural proposition drastically modifies previous space laying, since new living areas are grounded at garden level. Lower south elevation is remodeled with new large windows while an addition overhangs the terrace.

© Brice Desrez
© Brice Desrez

A steel skin, as a ribbon, partly covers the exterior wall and connect the addition to existing building. This wooden frame cabin relates to garden and further valley ; it becomes a remarquable bird overlook, kind of a gaze above.

© Brice Desrez
© Brice Desrez

The « solid wave » piece of furniture contains technical support at bottom and main zinc coated steel stair case leads to the office library on box top. Nets protect and extend that space and the desk aligns with half landing.

© Brice Desrez
© Brice Desrez

The existing ceiling made of narrow brick vaults an iron beams adds to room mood. Street level shelters bedrooms and washrooms. Large south opening and thermal inertia stone interior parting walls show use of green design principes.

Section
Section

Addition structure is of zinc coated iron while industrial wooden beams make the flooring. Elevation has red cedar siding with corrugated iron sheets. Addition roof has on one hand canopy and on the other a fold for solar warm water units.

Section
Section
Cite:"Maison A+C / atelier alassoeur" 10 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/357752/maison-a-c-atelier-alassoeur/>