ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. becker architekten
  6. House K / becker architekten

House K / becker architekten

  • 01:00 - 6 April, 2013
House K / becker architekten
House K / becker architekten, Courtesy of becker architekten
Courtesy of becker architekten

Courtesy of becker architekten Courtesy of becker architekten Courtesy of becker architekten Courtesy of becker architekten +26

  • Architects

  • Location

    Rieden am Forggensee, Germany
  • Project Team

    Michael Becker, Bernhard Kast, Franz G. Schroeck
  • Structural Engineer

    Harald Boeller, 88161 Lindenberg
  • Area

    478.0 sqm

From the architect. The little village Osterreinen is situated on the western banks of the Forggensee (Lake Forggen). In its very center, surrounded by houses from the 70ies, a building site remained undeveloped – to be separated and to be occupied by a semi-detached house.

Courtesy of becker architekten
Courtesy of becker architekten

Our key idea was viewing the house as an analogy to the local rural houses , i.e. to add to the solid brick-built part of the semi-detached house of the neighbour a wooden part similar to a barn – which will form the Klimczyk house. In order to support this concept, nearly all openings within the façade can be fully closed by folding shutters. The wooden wall lamellas are seamlessly continued in the lamellas of these shutters to reach a homogeneous appearance. Through this mechanism mild daylight falls into the loggias on the north and south side of the house, a reference to the so-called `Schwangauer Laubentypus`.

Courtesy of becker architekten
Courtesy of becker architekten

The inner structure arranges itself around a four story–staircase nucleus, which gives a surprising generosity to the semi-detached house. Nine light canons in the roof channel daylight through to the basement. All inner surfaces are white in order to most precisely reflect the differentiated daylight falling in. In the basement a separate granny-flat is situated like an angle around a halation, which is also accessible able from the outside. A wood-pellet burner with floor heating, incl. a ventilation system, support the house’s climate in order to gain a low energy standard.

Courtesy of becker architekten
Courtesy of becker architekten

For the realization of the building, it was very important for us to be part of a local value-chain. Besides using local, natural and traditional materials with short delivery ways through local craftsmen, we also used local engineering (e.g. for structural engineering, heating, ventilation, sanitary and electricity design) – all against the backdrop to protect the environment and to reach high sustainability.

Section
Section
Cite: "House K / becker architekten" 06 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/354818/house-k-becker-architekten/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments