Artist Residence & Studio / Caliper Studio

© Ty Cole, Artwork © Estate of Roy Lichtenstein

Architects: Caliper Studio
Location: Greenwich Village, New York,
Structural Engineer: Gilsanz Murray Steficek
Mep Engineer: D’Antonio Consulting Engineers
Waterproofing Consultant: James Gainfort
Landcape Design: VertNY
General Contractor: Riverside Builders
Photographs: Ty Cole

© Ty Cole, Artwork © Estate of Roy Lichtenstein

A new sculpture garden connects the 2nd floor roof level of two existing buildings used by the late artist Roy Lichtenstein and his family. Still the West Village home of his widow, Dorothy, the new garden features two of Roy Lichtenstein’s outdoor sculptures. The project also includes the renovation of a guest apartment and penthouse office with views of the garden.

© Ty Cole, Artwork © Estate of Roy Lichtenstein

The planted roof’s sedum carpet partially covers two eyebrow skylights over the artist studio below. Designed to modulate light, the thin shell skylights were built using innovative fabrication technologies. Their complex geometry was realized through computer milled formwork coupled with a sprayed‐on concrete technique often used in the construction of tunnels.

© Ty Cole, Artwork © Estate of Roy Lichtenstein

Preservation of the artist’s studio was a primary design objective of the project. Careful technical detailing of the building’s envelope help ensure the longevity of the studio. The quality of the space and its character has been maintained through original artifacts including the artist’s built‐in wall easel system and paint‐splattered floor.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Artist Residence & Studio / Caliper Studio" 28 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=351310>