House Zochental / Liebel Architekten BDA

  • 23 Mar 2013
  • Houses Selected Works
© Michael Schnell

Architects: Liebel Architekten BDA
Location: ,
Team: Bernd Liebel, Steffen Kainzbauer, Frank Weinschenk, Karin Dischinger-Hänle
Year: 2010
Photographs: Michael Schnell

© Michael Schnell

Situated in the middle of a town, and yet peacefully alone.On a slope, a steep escarpment on its southern side. Many clients’ estimation: “ Unthinkable to build on!” – led us, Liebel architects, to assess: “ What a perfect and beautiful challenge!”.

© Michael Schnell

What at first seemed so deterring to everyone, was seen, right from the very start, as a stroke of luck by the architects. The escarpment isolates the building’s south side, cutting it off completely from the outside world, while extensive glazing converges the living space with the garden.

© Michael Schnell

The client requested a harmonious interconnection of living space and garden. Especially creating a synergy of kitchen and nature. A challenging topographic feature developed into a unique and personal living space and a fitting architecture: the split-level-house. This grand design of varying rooms on a half storey split level – thus creating an exciting mix of transparency,  a panoramic view and allowing a friendly look inside.  Large seating steps playfully join up the different areas in the house. The perfect invitation for guests to be and enjoy the cooking host’s company and feasts.

© Michael Schnell

Of utmost importance is the light, caught through extensive glazing and the well-directed setting of windows, which allows a breathtaking experience of time of day, mirroring the ever-changing light’s seasonal moods in every room. All openings carefully placed to guaranty privacy but a sense of openness. The building’s north side is almost without any windows, thus making neighbouring buildings recede into a further distance. Each individual room is designed in a way that it’s exchangeable and flexible for all kinds of living situations. Children and parents are sleeping on the first floor. The lower ground floor provides a home for guests and work. There are bathrooms on lower ground floor and first floor and rooms are accessible from outside. So, for years to come, as the children grow, rooms can easily be swapped : with parents then moving to the lower ground floor and guest room and work space occupied upstairs.

© Michael Schnell

The building’s L-shape shelters the terrace from the wind. All built-ins are custom-designed by the architect himself. Few, but purposely placed, materials enhance the charming character of the house.

His creation: a home of high quality. In the middle of a garden, yet right within town.

Elevation
Cite: "House Zochental / Liebel Architekten BDA" 23 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=346277>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    There is a problem with the photo links on this posting. It won’t allow me to open a larger image view, but just takes me back to the main posting.

  2. Thumb up Thumb down +2

    Oh no! The site has a tiny bit of slope on it!!! How could anyone even conceive of building on that??!?!? LOL

Share your thoughts