We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

BA_LIK / Vallo Sadovsky Architects

  • Architects: Vallo Sadovsky Architects
  • Location: Bratislava, Slovakia
  • Architects: Vallo & Sadovsky Architects (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Martin Lepej)
  • Construction: Radovan Kendereš - EBEN
  • Budget: 50,000 €
  • Area: 30.9 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Pato Safko

© Pato Safko © Pato Safko © Pato Safko © Pato Safko

From the architect. BA_LIK pavilion designed by Vallo Sadovsky Architects is set in one of the Bratislava's historical squares. It is one of the projects of City Interventions, their long running initiative which invites young architects to propose feasible architectural solutions to various problems and neglected spaces in Bratislava, with the hope that, within an urban context, small changes can create big effects.

© Pato Safko
© Pato Safko

Flexibility and mobility are main characteristics of the pavilion. The object itself is composed of 5 elements mounted on wheels that can be moved and connected so it becomes closed and compact or loosely open. During the summer months it can be used for various cultural activities: a theater performance, concert or a photography exposition. Similar to how a concert differs from a theater performance the proposed structure can adapt and change.

© Pato Safko
© Pato Safko

In time when there is no particular event taking place, the pavilion becomes a modern city furniture, giving young contemporary identity to a square otherwise catering tourists with pseudo-historic “little big city”.

© Pato Safko
© Pato Safko

The pavilion is part of an ongoing research of Vallo Sadovsky Architects on how people can influence and modify the urban space using small architectural objects and furniture. Naturally also various unintended types of interaction occur: the homeless sleep over, young people party inside, writers spray graphics, however none of them proved disruptive nor destructive. Fortunately, the Balik pavilion proves the fool-proof strategy usually preferred by city officials wrong.

© Pato Safko
© Pato Safko
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"BA_LIK / Vallo Sadovsky Architects" 08 Sep 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/34207/ba_lik-vallo-sadovsky-architects/>