San Lorenzo Residence / Mike Jacobs Architecture

© Michael Wells

Architects: Mike Jacobs Architecture
Location: , CA, USA
Architect In Charge: Mike Jacobs, Artur Growchowski, Dan Nissimov, Maria Tiliakos, Momo Araki
General Contracting: MFH Construction
Structural Engineering: Gordon Polon Consulting Engineers
Year: 2012
Photographs: Michael Wells

© Michael Wells

Located at the end of a canyon road, the San Lorenzo House responds to and engages its surrounding landscapes: an interior private garden to the south and the manicured fairways of a golf course to the north.

© Michael Wells

Following a careful zoning study, two interlocking “L-shaped” formally organize the house: the first “L-shape”, an open and transparent enclosure and veranda (steel/glass), incorporates the communal living spaces of garden, pool, living rooms and theater; the second “L-shape,” an opaque enclosure (stucco/cedar), holds the basic form of the house and incorporates the private bedrooms and service spaces.

© Michael Wells

A large open living space is central to the organization of the house. Pocket sliding doors open the south wall to the garden and north facing windows unfold to view the fairways create direct connections to the exterior. These large openings passively cool the house and draw fresh air deep into the residual spaces to naturally ventilate the home.

First Floor Plan

Social exchange is expressed by section. An elongated formal stair links the terraced living spaces to the exterior and connects to the theater below. A pair of secondary flanking stairs provide access from the residual private rooms and service areas. These multiple points-of-entry produce a constant interchange between the family unit.

Cite: "San Lorenzo Residence / Mike Jacobs Architecture" 01 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=338361>