FFAT / Arquitectos Anonimos

© Abel Andrade
© Abel Andrade

Architects: Arquitectos Anónimos® and Paulo Teodósio
Location: Vila Nova Gaia,
Client: Fernando Afonso and Fátima Cardoso
Structural consultant: Paulo Lima and Manuel Branco Leite
Floor area: 90 sqm
Site area: 320 sqm
Built-up area: 270 sqm
Start of planning: 2004
Start of construction: 2005
Completion: 2006
Photographs: Abel Andrade

© Abel Andrade © Abel Andrade © Abel Andrade © Abel Andrade

Two criteria lead to the final solution:

  1. Geometric: using the urban plan rules to establish the perimeter and roof level.
  2. Manipulate the interior space in relation with the neighbor buildings and the terrace that allows a view of the sea.
section
section
© Abel Andrade
© Abel Andrade

Our goal was maximize the exterior space, building a compact volume in 3 floor plans. The interior organization is generated around a central comunication corridor, to liberate space to the compartments.The dark phenolic plywood of the facade served as a ‘spacesuite’ that protects against the ‘radiation’ of reality, its context and its territory.

Cite: "FFAT / Arquitectos Anonimos" 03 Sep 2009. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=33765>
  • Emerson Gámez B.

    me gusta!

  • alan

    welcome to the borg

  • cad

    ivory and ebony
    living together in
    perfect harmony

  • morales

    great design! what is the reason all the windows need to be covered?

  • cheese

    right, why do portuguese people have this mania for closing up every window and door with shudders/blinds? i think i was the only one with my windows open all the time. i found it strange how most typical portuguese houses are so dark inside..such a contrast to the brilliant light outside most of the time.

    • roadkill

      well it looks as if you just answered your own question….

    • YT

      Cheese, What’s the reason.
      The because is the brilliant light outside most of the time, and a need to have the possibility of the two moods, dark and bright.

      In the case, I think this a project intention! The box close and dark, the interior bright and open.

  • http://www.structurehub.com/blog StructureHub Blog

    Can you say non-contextual? At least it’s unapologetically so.

  • http://www.ft3arc.com Finas

    Exquisite form, but it unfortunately lacks depth. So internal, bleak, and solid.

  • christopher

    “The dark phenolic plywood”…sexy!

  • Daidaloos

    May i just correct you, the shutters are needed to block the direct heat gains during the hot months that can so easily lead to overheating in places like Portugal. The light contrast is just a consequence!

    • http://eyecandy-webcandy.blogspot.com/ Eric

      If they were worried about direct heat gain perhaps they should have chosen a lighter exterior color……….

  • Malgorzata Boguslaw

    And if this house was not black outside, would it be interesting? NO, NO,NO. So what exites you in this project?

  • matthias

    if its all that the client indeed want and now who still feel satisfied,then is reasonable.besides,it look outstanding compared with those surrounding houses

  • Pingback: Edgy Portugal Cube Is Anything But Square

  • mark

    this is weird,bad bad box,then you blink and all of a sudden you’ve completly rebuilt the exterior,don’t like what i see but sure would like to have that bad bad box for my own,anyone for a metallic blue and terracotte?

  • http://vitsee.wordpress.com vitsee

    strange

  • E°Bot

    Great idea and lovely interior execution, but that straight-run stair detracts from what could be a more spacious second floor.

  • goha

    looks like konieczny’s work.

  • choupina

    Yap, It does remind Robert Konieczny, but I should explain “why do portuguese people have this mania for closing up every window and door with shudders/blinds?” Two of the reasons were already mentioned: concept and engeneering. The concept was indeed a black box (image which the shudders help to obtain)and portuguese summers are extremely hot, so it’s a practical protection from excessive sunlight. In many countries, particularly in northern Europe, windows are constantly open but, in Portugal, people have an historic mental need for enclosure, in the sense that they value protection and privacy above all. Later on, that medieval need found its way in to our law system, backed up by energy saving policies, so now, if you want a project to be aproved by the city hall, it’s mandatory for it to shut exterior light completely, even if the architect or the client don’t want to.

  • Pingback: Dom na dzień Apokalispsy. « Budowlany