120 affordable appartments / meier + associés architectes + Burckhardt Partner

© Jean-Michel Landecy

Architects: meier + associés architectes , Burckhardt Partner
Location: , Switzerland
Area: 11000 sqm
Year: 2011
Photographs: Jean-Michel Landecy

Collaborators: L.Boyé, S.Braun, R.Eloi, V.Ferreira, A.Jimenez, J.Lopez, L.Miranda, R.Niogret, AI.Pepermans, G.Sadiki, J.Soler, Q-D Dang, A Prudente, L Born-Meier, A Eiris-Glaus, L Sanches Leal, N Della Luce, C Russo, F Heinrichs
Landscape Architects : L Daune, B Delafoucrière
Landscape Architects (Execution): S Visinand
Civil Engineer: T Jundt
Heating And Ventilation Engineer: D Hirt
Sanitary Engineer: Schumacher SA
Electrical Engineer: Zanetti
Surveyor: HCC

© Jean-Michel Landecy

This project integrates a large apartment building into the wider context of a cantonal urbanisation plan. However, the building seeks its own rules of composition – derived from the location – to create its own autonomy and identity.

© Jean-Michel Landecy

Surrounded by newly planted trees, the building has a visually pleated effect created by undulating bands of subtly coloured concrete on the walls. The balcony parapets and inset glass facade together create an ‘organic’ rhythm that emulates the foliage of the trees.

© Jean-Michel Landecy

Movement around the building is by means of naturally lit stairwells, situated on the front facade: a location that lends dignity to this communal and social space. The project uses rational typologies that accommodate the building’s perfect north-south orientation and built-up surroundings. These typologies are inspired by local layout styles, which historically consist of a central communal core around which are placed two traversing apartments and one apartment that is mono-oriented to the south.

© Jean-Michel Landecy

The interior of each apartment consists of an entrance hall leading into a living area extending through the full depth of the building, from garden to street. Depending on the size of the apartment, the bedrooms are either north- or south-facing. The living rooms of all apartments open onto the broad balcony-terrace.   

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "120 affordable appartments / meier + associés architectes + Burckhardt Partner" 25 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=336229>

1 comment

Share your thoughts