Paddenstoelenhuis / Mulders vandenBerk Architecten

  • 15 Feb 2013
  • Houses Selected Works
© Roel Backaert

Architects: Mulders vandenBerk Architecten
Location: Berghem, Noord-Brabant,
Client: Champignonkwekerij van de Vorle
Year: 2013
Photographs: Roel Backaert, Stijn Poelstra

© Stijn Poelstra

The ‘Paddenstoelenhuis’ is an information centre where you can learn all about mushrooms. From here guided tours are organized to the mushroom plantation. The building is nicely located in the countryside and can be rented as location for meetings and culinary workshops.

© Roel Backaert

The building is designed around a multifunctional hall. Entrance, Office, Kitchen and meeting room are attached to central hall.

© Stijn Poelstra

The rectangular shape of the building fits well within the rhythm of agricultural buildings in the vicinity and takes away the sight toward the technical part of the mushroom plantation next to it.

Floor Plan

The color of the facade is designed to blend in with the other light grey buildings on the plot. Together with brick producer MBI a brick was developed of light grey concrete with Norwegian marble granules. This square brick was handcut in half under an angle and processed in the façade with almost invisible joints. This results in a very rough and tactile façade with uplighting strips of marble glitters interspersed with wavy shadows. A contrast with the rough façade is made with polished terrazzo elements of the same concrete composition. The elements are connected around the building and its Iroko wooden window frames. The same Iroko wood is used for the carpentry of the interior.

Cite: "Paddenstoelenhuis / Mulders vandenBerk Architecten" 15 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=332758>

0 comments

Share your thoughts