Sluseholmen / Arkitema Architects + Sjoerd Soeters

  • 14 Feb 2013
  • Housing Selected Works
Courtesy of Arkitema

Architects: Arkitema Architects + Sjoerd Soeters
Location: Sluseholmen, , Denmark
Area: 135,000 sqm
Year: 2008
Photographs: Courtesy of Arkitema

Masterplan: Arkitema and
Residential And Office Buildings: Arkitema and other Danish architectural practices
Landscape: Arkitema
Housing: 85,000 sqm
Business: 50,000 sqm
Client: Copenhagen Malmö Port, Copenhagen Municipality, JM Danmark A/S, Sjælsø Gruppen A/S, Nordicom
Engineers: NIRAS A/S (property development) and COWI A/S (housing islands)

Courtesy of Arkitema

Canal community with 1,000 dwellings. Lively and imaginative housing blocks that are unique in Danish housing construction.   Amsterdam, Venice, Christianshavn – it is not hard to see where the Sluseholmen development finds its inspiration. Water is the essential element in the canal community now taking shape in the district’s old industrial and harbour areas.

Courtesy of Arkitema

Sluseholmen consists of eight housing islands, with large and small town houses standing side by side, forming continuous blocks. The atmosphere varies between an intimate canalside environment and areas characterised by a large scale and open views of the surrounding harbour environment. The houses are frequently located right next to the canals, while the bridges, wharfs and waterside steps allow residents to get close to the water and dip their toes in it. Together with the Dutch architect Sjoerd Soeters, Arkitema has been responsible for the general planning of the area. Arkitema also developed the shell structures and drew up the overall game rules governing the proportions, materials and colours.

Courtesy of Arkitema

These game rules provided a starting-point for the many architects who were invited to design facades. The individual houses are highly diverse in appearance, like Copenhagen vernacular architecture from around 1900. The result is lively and imaginative block housing that is unique in Danish housing construction. We have created green oases in the centre of the large courtyard areas – neighbourhood quadrangles where residents can organise common areas for relaxation and play. Here there is room for a rose garden, a swimming pool or a small private vegetable garden.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sluseholmen / Arkitema Architects + Sjoerd Soeters" 14 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=330652>