ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Hoogvliet / VMX Architects

  • 01:00 - 14 February, 2013
Hoogvliet / VMX Architects
© Christian Richters
© Christian Richters
  • Architects

  • Location

    Alverstraat, Hoogvliet rotterdam
  • Architect in Charge

    Don Murphy
  • Client

    Vestia Hoogvliet / Estrade Projecten and Ambap BV Projectontwikkeling
  • Project Manager

    Leon Teunissen
  • Collaborators

    Gijs Baks, Richard Buys, Oliver Ebben, Nikolaas Vande Keere
  • Interior Designer

    Cristina Ascensão (VMX Architects)
  • Landscape Architect

    Department for urban planning Rotterdam
  • Area

    18860.0 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photographs

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters +18

© Christian Richters
© Christian Richters

From the architect. Many of the post-war neighbourhoods in the Netherlands are currently being ‘restructured’. Hoogvliet, a satellite town near Rotterdam, is one of them. The restructuring process implies many housing blocks are replaced by contemporary ones, often by erasing typical spatial qualities of post war urbanism such as the open building structure and the abundance of greenery. VMX’s goal was to reinforce these existing qualities by a contemporary design. 

© Christian Richters
© Christian Richters

The plan consists of 80 low-rise houses and 60 high-rise apartments for families and elderly people on top of a shopping centre.  The starting point of the commissioner was that the existing houses had to be demolished and replaced by better and larger houses. However, the number of houses had to remain the same. Also various mature trees at the location, the long sight lines between the buildings, and the amount of public greenery should be respected in the new plan. 

© Christian Richters
© Christian Richters

Convinced of the spatial qualities of post war urbanism, VMX re-invents post war qualities by proposing a system of strips of terraced houses linked in a meandering line. The design combines car-parking at ground level, under the terraced houses, with high-quality exterior space for everyone. In addition the meandering shape ensures an interlocking with the park. 

© Christian Richters
© Christian Richters

The narrow high-rise volume – ten storeys high – is placed on a pedestal of shops. This way generous galleries open up the apartments and at the same time function as luxurious private outdoor spaces. 

In its materialization the design harmonizes with the surrounding architecture and simultaneously radiates a certain wealth and optimism, using green and orange colored glass, carved stone and perforated aluminium.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hoogvliet / VMX Architects" 14 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/330359/hoogvliet-vmx-architects/>