The Forest Pavilion / Espacio EMA

  • 25 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© Patricia Hernández

Architects: Espacio EMA
Location: , Jalisco,
Architecture: Alessandra Cireddu, Carlos M. Hernández
Collaborators: Antonio Ramírez
Construction: Carlos Hernández Bonilla
Landscaping: Cony Lupercio, Juan Pablo Lupercio
Year: 2011
Photographs: Patricia Hernández

© Patricia Hernández

The project was born as an extension of the Forest House in a second stage. The pavilion is a recreational open-plan area with a bar and a fireplace, which also houses a small kitchen and a bathroom, which can be hidden behind a wall of wooden folding panels when not in use.

© Patricia Hernández

From the outside, the pavilion looks like a small glass box of 9 x 5 meters, which sits on the top of a 10 meters high rock and disappears beneath a roof garden, buried under the natural slope of the land as if it was a cave. The pavilion blends seamlessly with the site, establishing a direct relationship with the timber “box” of the existing house.

© Patricia Hernández

While the Forest House was born as a top-down path, the pavilion rises from the beginning as the opportunity to generate a route from bottom to top.

It is a single object intervention that generates the necessity of weaving the natural slope through a series of ramps that run along the site from the lowest point where visitors parking-spaces are located, pass through the pavilion, reach the timber box of the existing house, up to the terraces of the rooms, complementing and thus closing the path started with the construction of the Forest House and ensuring accessibility to every area of the house.

Plan
Cite: "The Forest Pavilion / Espacio EMA" 25 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322244>