The Forest House / Espacio EMA

  • 22 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© Patricia Hernández

Architects: Espacio EMAAlessandra Cireddu, Carlos M. Hernández
Location: Mazamitla, Jalisco,
Collaborators: Antonio Ramírez
Landscaping: Cony Lupercio, Juan Pablo Lupercio
Construction: Carlos Hernández Bonilla
Year: 2010
Photographs: Patricia Hernández

© Patricia Hernández

The house is located in the mountains of Mazamitla, 120 kilometres away from Guadalajara (Mexico), in a steeply sloping terrain surrounded by a thick pine forest. Rocks, soil, rain, pines, fog … the beauty of the landscape and the natural elements in the site are the premise and constant inspiration for the project.

© Patricia Hernández

The house comes out from the stones found in the site, which shape the containing walls and the basement of the house. The intersection of two volumes at different heights generates a path in the landscape, which makes the most of the natural slope and emphasizes the panoramic views.

© Patricia Hernández

The entrance to the house is sandwiched between the stones of the mountain and a wall with a direct view from inside the house to the same stonewall. This access corridor hidden and closed between artificial and natural elements provides some drama upon entering the house.

© Patricia Hernández

From this corner you enter the closed space generated by the union of the two main volumes. This is a double-height space corresponding to a cube of 7 meters side, which provides wide views to the landscape. So the contrast is emphasized: the threshold turns into limit and, at the same time, connection between these so dramatically different scenarios.

© Patricia Hernández

All the other areas of the house are accessible from this double-height space. On the same floor, there are three of the five bedrooms connected by a corridor characterized by a large elongated window that frames the stones of the site, thus strengthening the dialogue with the landscape. On the upper floor, connected by a bridge-walkway, are the other two rooms: the grandparents’ (homeowners) and their grandchildren’s. On the lower level, the volume that contains the living area hides below the main entrance and comes out from the ground in a protagonist way meeting the foliage of the pines. This rectangular wooden “box” reminiscent of the “tree house” frames from above the wooded landscape that surrounds it.

First Floor Plan
Cite: "The Forest House / Espacio EMA" 22 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322217>