We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Rooftecture OT2 / Shuhei Endo

  • Architects: Shuhei Endo
  • Location: Kita Ward, Japan
  • Project Staff: Aoi Endo, Aya Houri
  • Area: 127.7 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Stirling Elmendorf

© Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

From the architect. This is a house for a couple and their 3children. It is located on a small site in the heart of Osaka.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

The site is located on a relatively busy street and is surrounded by buildings on three sides except the north. The client requested that while the facade should secure the necessary lighting and ventilation, it should be moderately closed from the outside.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

The house uses a perforated metal steel sheet wall formation on the road side. Thus, the visual penetration is interrupted, but light and breeze pour in generously. The central portion in the stairway is a pleasant space in which the wind flows through an openable skylight.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

As the evening sets, holes in the folded plate allow for the light from the inside leaks into the outside. Variations in the way, the interior is lit at a particular moment, brings about a variety in the facade pattern.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

The bright atrium space visually connects the skipped floor. Family members on different levels remain connected to each other through the atrium space.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

The inner walls and ceiling are "Harvest Panel", thus the inner space has an extremely soft effect. The quality of the inner space is in stark contrast to the metallic look of the exterior walls.

Section
Section
Cite:"Rooftecture OT2 / Shuhei Endo" 22 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/322101/rooftecture-ot2-shuhei-endo/>