The Uterus / Lior Vaknin + Sabi Aroch

© Felix Spivack
© Felix Spivack

Architects: Lior Vaknin + Sabi Aroch
Location: Hadera ,
Client:Talpiot –Community For Its Children
Project year: 2007-2008
Construction year: 2007-2009
Project Area: 500 sqm
Photographs: Felix Spivack

© Felix Spivack © Felix Spivack © Felix Spivack © Felix Spivack

Ngo talpiot is a boarding house for kids in danger.

The uterus project was designed for children with special needs, whom took part in the design process of The Biological model called uterus in which the embryo grows and develops inspired the design of the kid’s room and living area, while mtafuricly the kids are the embryo and the surrounding area is the uterus creating a living area that prompts the evolvement of the children.

© Felix Spivack
© Felix Spivack

This fruitful process led to the creation of a childish and enjoyable Environment where every child defines is own private space over and over again.

The kitchen and living room area have turned into a meeting point between the children’s bedroom and their family and volunteers.
This meeting point leads to social Interaction helping the children of the boarding house to learn and evolve in their new studying area by their own dream.

During the day the children can enjoy Intimate study areas in the space of the rooms allowing the boarding house guides to personally support each and every one of the children.

© Felix Spivack
© Felix Spivack

During meals the children all share one big table that on one hand is a dinning area and on the other is the base to social interaction. The living room and kitchen space allows the room needed for children to play.

The volunteer’s apartment allows a high standard of living answering the personal needs of the volunteers creating a pleasant stay.
The family apartment is very spacious allowing an Extensive living area to grow children while simultaneously taking care of all the other children.

The extensive use of round emorphic shapes creates soft and pleasant spaces for the use of the children and also creates optimism and positive thinking throut the house.

© Felix Spivack
© Felix Spivack

The colors were carefully selected in order to create a worm and pleasant feeling that would lead to a positive and energetic feeling to the different rooms and the children’s room in particular.

Symbols representing a positive way of thinking were commonly used such as the + and even motives from literature – the curved edges of books.

The board house children enjoy private internet stations located in their privet rooms and at the public area.

Around each and every child is his own comfort zone with custom storage space for his most private items.

All children also have clothing closets and private personal hygiene areas for not denying the privilege of privacy.

Cite: "The Uterus / Lior Vaknin + Sabi Aroch" 17 Aug 2009. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=32093>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    i like this concept and oh the sink with the blue color patches on the wall is lovely, i mean back when i was a kid, i loved that, it makes me play my imagination with the different hues and made me touch on every color.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Great design. As a space I find it quite pleaseful watching at those round, soft and pastel colored shapes. I am pretty sure it will have positive impact on those children. One word of criticism, maybe the fridge could me more integrated with design. Thanks, Lumiges.

Share your thoughts