ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bricault design
  6. 2009
  7. Brooks Avenue House / Bricault design

Brooks Avenue House / Bricault design

  • 01:00 - 18 August, 2009
Brooks Avenue House / Bricault design
Brooks Avenue House / Bricault design

Brooks Avenue House / Bricault design Brooks Avenue House / Bricault design Brooks Avenue House / Bricault design Brooks Avenue House / Bricault design +25

  • Architects

  • Location

    Venice, Los Angeles, CA, United States
  • Architects

    Bricault design
  • Structure

    Steel and Wood
  • Electricity

    Grid-tied solar
  • Insulation

    Icynene spray foam insulation, recycled cotton fibre battens
  • Constructed Area

    352.5 sqm
  • Area

    490.5 sqm
  • Project Year

    2009

From the architect. The clients for this project needed more space to accommodate the needs of a growing family, but they were reluctant to leave their location in Venice - one of the few walkable neighborhoods in Los Angeles. The solution was to maintain and remodel their existing 2000 square foot home, while creating a 1700 square foot addition and courtyard on the rear lane side.

With an ideal climate for much of the year, a primary design driver was to create a seamless connection between inside and outside, while eliminating the need for air conditioning To this end, a central sculptural staircase links the ground floor with the rooftop deck, while doubling as a chimney to draw cooling breezes through the house. On the main floor, a sequence of pivoting doors opens the house to the courtyard, while on the second floor, windows fold back and full-height exterior panels slide into walls. A system of cedar battens serve as a shading device along much of the addition.

The volume of the new master bedroom extends out from the second story, creating a carport below. Its exterior is clad with a living wall system on three sides, visually tying together the courtyard greenery with the planted roof. All landscaping is fed with a combination of captured rainwater and recycled domestic greywater. The roof’s softscape is divided between a highly productive vegetable garden and indigenous, low-maintenance grasses and shrubs. The roof also supports a solar panel array that is sufficient to meet household needs.

The house features a high-efficiency combination boiler, which supplies both radiant in-floor heating and domestic hot water. A hot water recirculation loop makes hot water available “on demand,” while reducing consumption. Other features include low-flush toilets and non-toxic, low-VOC finishes, which are used throughout the house.

Cite: "Brooks Avenue House / Bricault design" 18 Aug 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/32064/brooks-avenue-house-bricault-design/>
Read comments

11 Comments

??? · July 28, 2010

60??? ?? ?? ?? ? ?????? ? ? Brooks Avenue House / Bricault design | ArchDaily http://bit.ly/ab2ucU

corinneB · February 01, 2010

I love the pivoting doors. Great for ventilation to catch the breese at any angle. Does anyone know who they are from?

Goldschmidt R · September 07, 2009

I relly like this house, it is so simple, but so lovely, I like the material and colors combination. It is brilliant :D

bnn · September 02, 2009
mark · August 20, 2009

there's nothing that really screams at you that this house hits the mark,but by the time you've read the story,you realize this is one of those houses that will remain,long after all the rest are gone.I think this is the construct of the new city.

luis · August 19, 2009

what a careful and thoughtful and intelligent work that blends old and new technologies and really fits venice. thanks.

d · August 19, 2009

fresh one, nicely crafted..

PB · August 19, 2009

Beautiful!! though I wish I could see how it integrated with the original house better.

Lazar · August 19, 2009

Photos of the link-details between the second addition and the new addition are missing from the groundfloor to the rooftop!?. Nice execution of details but to much materials. There is also latent sterility in the interior in spite of the rich architectural vocabulary.

Mads · August 18, 2009

Love the "vertical garden"-facade!

Olé · August 18, 2009

Brilliant!

···

Comments are closed

Read comments

布鲁克斯大道住宅 / Bricault design