ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. Taiwan
  5. QLAB
  6. 2012
  7. Wulai Parking Structure / QLAB

Wulai Parking Structure / QLAB

  • 01:00 - 3 January, 2013
Wulai Parking Structure / QLAB
Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB
  • Architects

  • Location

    New Taipei City, Taiwan
  • Design Director

    Borden Tseng
  • Project Manager

    Tunghan Wu
  • Project Designer

    Zizi Huang
  • Assistant Designers

    Albert Chiu, Mike Yeh
  • Client

    New Taipei City, Department of Transportation
  • Area

    8308.98 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

    Courtesy of QLAB

Courtesy of QLAB Courtesy of QLAB Courtesy of QLAB Courtesy of QLAB +43

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

From the architect. The building is located in a tourist attraction site named Wulai in the New Taipei City of Taiwan.

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

The outset of the project calls for an addition of parking structure on top of the existing building which was built about twenty years ago with reinforced concrete structure. The goal was to fill in with another 300 parking space with this new steel structure above.

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

The design took clues from its beautiful surroundings such as the silhouette of the mountains and translates it into a simple curving façade which covers the entire length of the building from North to South.

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

We deployed the techniques of parametric design when generating this gentle curve that moves three dimensionally in space. The end result requires 3000 pieces of aluminum extrusion that were prefabricated in shop, shipped and assembled on site.

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

This louver façade also help block the western sun from hot steaming summer heat in Taiwan.  The temperature difference between indoor and outdoor can be as high as 5 degrees in Celsius in any given summer days.

Courtesy of QLAB
Courtesy of QLAB

The design of the building aims to create a gesture that blends quietly with the surrounding landscape and richness in structural details and material assemblage.

Sections
Sections
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wulai Parking Structure / QLAB" 03 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/313990/wulai-parking-structure-qlab/>
Courtesy of QLAB

乌来停车楼 / QLAB