AV House / BAK Architects

© Gustavo Sosa Pinilla

Architects: BAK Architects
Location: , Buenos Aires,
Architect In Charge: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
Collaborators: Arq. Nuria Jover, Enzo Vitali
Area: 110 sqm
Year: 2011
Photographs: Gustavo Sosa Pinilla

© Gustavo Sosa Pinilla

The 20m x 30m field is located in the forest of Mar Azul and its particularity is an important and constant slope in the direction of one of its diagonals. The views from the front are protected by the vegetation, very profuse all over the property.

© Gustavo Sosa Pinilla

The order of the client was a house for rent, about 100m2, with an aesthetic-constructive proposal similar to the other houses built in the area by the studio. It was required the basic needs of a summer house: two bedrooms, one with private bathroom, an integrated kitchen and places to be outdoors.

© Gustavo Sosa Pinilla

Imposed a materiality and a basic program without any particularity, it was sought in the peculiarities of the plot the subject to deal with the project. It was then proposed that different uses could be located in different volumes that would be arranged naturally into the slope. This first decision triggered successive solutions derived from it: the turn of the plan in relation to the sides of the lot in order to match its natural slope was the first, with this axis alignment of the house in east-west direction and, consequently, the resolution of two clearly differentiated façades.

© Gustavo Sosa Pinilla

The rotation also determined the access from the façade that opens onto the street and the expansion place of the house towards the opposite. The entry to the house was proposed in the center of the plan, i.e. the midpoint of the slope and at the same level of the sector dining room, kitchen and outdoor expansion. From there one ascends to the quieter areas (the bedrooms) and descends to the area of contemplation facing the fireplace.

© Gustavo Sosa Pinilla

The house is constructed with two basic materials: exposed concrete and glass. The slabs of the different volumes are supported through concrete walls and beams, and were finished with a minimum slope in order to produce faster runoff of rainwater. H21 concrete was used with the addition of a fluidifiant so that this mixture, with little amount of water to harden, results very compact and doesn’t require sealing. The few interior walls of hollow bricks are finished in concrete screed; floor cloths are also from concrete screed divided with aluminum plates. The openings are of dark bronze anodized aluminum. The heating system, since there is no natural gas in the area, was resolved with a system that combines a fireplace, bottled gas stoves and electric stoves.

© Gustavo Sosa Pinilla

Except the beds, couches and chairs, the rest of the equipment of this house is solved in concrete.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "AV House / BAK Architects" 20 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=309330>
  • Agustín

    Interesante obra de BAK, sobre todo en corte. Se están volviendo uno de los estudios de arquitectura más conocidos en la Argentina. Al menos, han logrado una estética distintiva.