BMA Project / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

  • 17 Dec 2012
  • Selected Works
© Ryota Atarashi

Architects: Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture
Location: Tokyo,
Architects: Ryuichi Sasaki, Kazuya Nishimura
Producer: Komura Agency
Structure: Takushi Nakata / Rhythm Design
Contrctor: Shin Corporation
Area: 262.71 sqm
Year: 2011
Photographs: Ryota Atarashi

© Ryota Atarashi

BMA is a three-storied mini fashion business office tenant complex. Its gate-shaped frames line up in slightly shifted way like a series of modern art sculptures. Within these frames, printed glass screens overlap each other, creating unique scenes that changes as you walk in. The slits between gate-shaped frames filter sunlight just like trees and make interior space naturally rich in light and warm atmosphere.

© Ryota Atarashi

These slits run from glass wall to top-light, keeping each gate-shaped frame independent through the top-light. Each gate-shaped frame creates one unit of space composition. First and second floor have 18 space varied in its size from 4 to 10 square meters.

© Ryota Atarashi

Fashion related office tenants, such as apparel boutique company, jewelry shop company, accessory shop company, nail salon company, design atelier are expected. On the third floor is a common area and meeting room, in addition to the largest tenant space for cafe or restaurant with terrace and roof balcony area where can be also used for tables.Having slits with disjunct tubular structure is very important as the element of design and also as the structural theme of this project.

© Ryota Atarashi

Seven gate-shaped frames varying in its size act as thin rigid frames in span axis while they act as cantilever columns from the ground vertically.Having slits with disjunct tubular structure is very important as the element of design and also as the structural theme of this project.

© Ryota Atarashi

Seven gate-shaped frames varying in its size act as thin rigid frames in span axis while they act as cantilever columns from the ground vertically. With each gate-shaped frame that functions as independent structure, it became possible to have shifted plane arrangements, creating slits that bring great sense of openness in this compact building.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "BMA Project / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture" 17 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=306843>

Share your thoughts