We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Office AST 77 + Apartment / AST 77

© Steven Massart © Jan Liegeois Courtesy of Separate Reality © Steven Massart © Liesbet Goetschalckx

© Yvan De Saedeleer
© Yvan De Saedeleer

From the architect. Back in 2006, architect engineer Peter Van Impe was searching for a place to accomodate his newly founded architects and engineers office, AST 77 architects and engineers office. He stumbled upon a post-war townhouse located at the edge of the city park of Tienen. After some research this lot, of just 60 square meters, turned out to be suited for construction. Although others never considered this small piece of land to be a usable building lot, Peter transformed it into a spacious house/office by upholding the less is more principle.

Courtesy of Separate Reality
Courtesy of Separate Reality

The new-built house is an example of how to use every square meter to the fullest. The facade exists out of wall-high window panels, that can be fully opened on sunny days. Inside, a steel perforated black staircase connects office and living spaces while keeping and reinforcing the transparency-principle of the house.

Courtesy of Separate Reality
Courtesy of Separate Reality

Whereas the office is made up of a black and white colour scheme, the living spaces uses warmer materials such as bamboo grass. The walls are made up out of concrete building blocks painted grey, that slightly change colours depending on the amount and direction of sunligh entering the house. The bedroom and bathroom are placed on the highest level, which also includes a roof terrace with a view on one of the boulevards of Tienen.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Office AST 77 + Apartment / AST 77" 17 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/305468/office-ast-77-apartment-ast-77/>