Hanafarm Kitchen / StudioGreenBlue

Courtesy of

Architects: StudioGreenBlue
Location: Honjyou, Saitama,
Team: Mitsuharu Kojima × Wataru Kobayashi
Area: 114 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of StudioGreenBlue

Courtesy of StudioGreenBlue

A large expanse of field exists a small distance from this site. The owner and his family grow vegetables there with particular consideration on taste, breed, and cultivation method. The restaurant “Hanafarm Kitchen” was created to provide true lusciousness of vegetables by cooking methods that fully utilize ingredients.

Courtesy of StudioGreenBlue

We visited their field and learned about vegetables that were grown carefully by the mingling of hands with soil. These vegetables are further processed and thoughtfully carried by hand to a table where customers await. We focused on their heartwarming “hands” in which they placed their thoughts.

Courtesy of StudioGreenBlue

To begin with, “hand”-like enclosures are made to softly surround customers. Some of them are designed with images of closed fingers and others with images of the openings between fingers. Reddish lights pass through openings just like when a hand is held towards the sun, creating a warm atmosphere. This was how we thought to express their “warmth”.

Courtesy of StudioGreenBlue

Specifically, five “boxes” are made in the seating area. Each “box” has directionality and space between each other. The middle of the “box” is lifted to “change” the expanse both inside and outside of the space. The “boxes” are louvered to reduce their profile, except for the entrance and counter seats. The neighboring louvers are displaced with different gap intervals. This results in overlapping of various movements of people inside and creates variations in “connection” and “depth” of the space.

Courtesy of StudioGreenBlue

In the connected unity of this space, a bustle bubbles up and is softly transmitted to other bustles. While the “loose profile” transmits the bustle, it gradually becomes a space for everyone to become conscious of their own bustle. This enables the creation of a comfortable space, like having lunch under the shade of a forest tree with a stream of sunshine.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hanafarm Kitchen / StudioGreenBlue" 15 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=293989>

Share your thoughts