Yuwen Library / MAYU architects

  • 12 Nov 2012
  • Featured Museums and Libraries Selected Works
© Guei-Shiang Ke

Architects: MAYU architects
Location: Tainan,
Architects In Charge: Malone Chang & Yu-lin Chen
Project Team: Kwantak AUYEUNG, Jin-de HSU (Project team), Dong-long WU (Construction supervision)
Structural Engineer: Tien-Hun Engineering Consultant Inc.
Area: 2,965 sqm
Year: 2012
Photographs: Guei-Shiang Ke

© Guei-Shiang Ke

Tainan Yuwen Library is located in the East District, Tainan City. The site is bounded by streets ranging from 12m to 20m widthwise and also surrounded by public facilities: elementary school to the north, community center to the east, and the park to the south. The Yu sin Boulevard to the west is the main south-north corridor in the area. The library is a 4-story concrete construction on a 2965 m2 site with 3144 m2 total floor area. The projected collection capacity is 110,000 books. The construction budget is around NY$122,000,000.

© Guei-Shiang Ke

Library is a place of reading. However, in this information age, digital media and visual-audio resources have formed significant parts of any library collections. Therefore, in contemporary library, the visual acts of reading, browsing, and gazing create a web of inter reference, resulting a fluid relationship of subjects and objects. In order to capture such contemporary phenomenon, the architectural interpretation of gaze and looking becomes guiding concepts of this project.

© Guei-Shiang Ke

Gaze and looking: Concrete volume as visual vehicle
The site is adjacent to several urban programs with high public value; therefore, a concrete lower volume is proposed to negotiate those urban events on the one hand, and organize internal functions on the other. Large fenestrations articulated with concrete panels and canopies are located at dramatic moments: street corner facing elementary school (children’s library), frontal view toward community center (young-adult area), gaze window viewable from the park (reading room), and finally the horizontal glazing along the boulevard (lobby and new arrival). These symbolic openings convey the public character of the library, allowing citizens’ gaze penetrates the library boundaries from all angles. The coexistence of the expansive concrete walls and openings suggests enough aura that lures citizens to explore the knowledge inside.

© Guei-Shiang Ke

Simultaneously Iconographic and transparent: Wood volume as symbol of books
The significant position of Library in the historical and social-cultural context always calls for symbolic formal language. A wood volume is half-lodged on top of the lower concrete volume: this volume contains collective human knowledge and clad in vertical wood louvers. It is the metaphor and representation of books. Characterized by four carved in curves, the form of the wood volume is distinct and iconographic. Internally, the combination of louvers and expansive glazing generates a transparent and universal space full of diffused sunlight. Here, the desire of gaze and looking is minimized; what is left is the very original act of reading.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Yuwen Library / MAYU architects" 12 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=292241>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Can You put in a comment the use of every numbered room, for some, it’s impossible to read?
    P.S. I need it for school project.
    I’d be gateful if you reply.

Share your thoughts