T-House / Satoru Ito Architects

  • 07 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Takeshi Yamagishi

Architects: Satoru Ito Architects
Location: Yokohama,
Structure Engineering: Alan Burden
Year: 2009
Photographs: Satoru Ito, Takeshi Yamagishi

© Takeshi Yamagishi

This House is designed as a “set of wall”. When a wall is set up in a place, it divides the space, blocks the path, makes directionality and cuts off the view. But when the walls are many, there are a lot of connection and path of view as well as a lot of directions. This kind of space encourages us to decipher it and adapt ourselves to the environment actively.

© Satoru Ito

This is a House for a father and mother with a daughter and her grandmother. As the Shape of the site is irregular, we studied the form of the architecture to fit there. This is where “Walls” comes in.

© Satoru Ito

We studied the layout of the walls based on the client’s demands, the overall structure, regulations and so on and made apertures in the walls to make relation between spaces. We set outer walls, which are made of wood for tasteful exterior, between the wall to divide inside from outside.

© Satoru Ito

The House has a concavo-convex shape because a lot of requirements had to be met separately. As a result, it has many interfaces between inside and outside, offering excellent ventilation and daylighting.
Solutions to the given conditions are various but they have been integrated by the “walls”.

First Floor Plan
Cite: "T-House / Satoru Ito Architects" 07 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=290158>
  • http://www.flickr.com/photos/2007828/ Andrew Shenouda

    I like the building form