Lucerne / Daniel Marshall Architects

© Emily Andrews & Ernie Shackles

Architects: Daniel Marshall Architects
Location: Orakei Basin, , New Zealand
Design Team: Daniel Marshall, Emrana Sikder, Cameron Pollock, Nick Sayes
Year: 2011
Photographs: Emily Andrews & Ernie Shackles


Sited on the edge of the ancient crater that embraces Orakei Basin with extravagant viewsto inner Waitamata harbour and Auckland city.

© Emily Andrews & Ernie Shackles

The brief was very specific, with garaging a number of classic cars a primary concern.

© Emily Andrews & Ernie Shackles

Daniel’s design response was to wrap the garaging around a central ‘pergatoria’ – a termcoined by the italian architect Terragni for an entry courtyard. The garage doors detailed todisappear into the adjoining cedar exterior. This area also incorporates the entry,conceived as a three level atrium that entices the visitor up to the living level and to theeventual revelation of the views of the Auckland landscape beyond. The curved edge ofthe infinity pool echoes the form of Orakei basin and draws the sea view closer to the house.

© Emily Andrews & Ernie Shackles

The aesthetic and detailing of the house is intended to be quietly sophisticated using alimited palette of materials. A number of bespoke items designed specifically for the houseby the architects enhances the glamour of the setting – these include a chandelier withhand blown glass spheres by Katie Brown, a front door handle crafted by David White andthe panels behind the dining table painted by Daniel Marshall.

First Floor Plan
Cite: "Lucerne / Daniel Marshall Architects" 02 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=288781>

0 comments

Share your thoughts