Ballymorris House / Donal Colfer Architects

  • 20 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Alice Clancy

Architects: Donal Colfer Architects
Location: , Ireland
Architectural Team: Donal Colfer, Conor McHugh, Kevin Kelly
Project Year: 2009
Project Area: 380 sqm
Photographs: Alice Clancy

An existing middle-sized 19th century farmhouse and outbuildings are extended and renovated for a young family.

© Alice Clancy

The layout of the dwelling is also opened up and reconfigured to strengthen its connection to the courtyard whose character is retained by limiting changes made to the exterior of the outbuildings to just widening some existing stone wall opes.

© Alice Clancy

A system of sight lines is created in the complex of buildings to allow for connections between the main living area in the dwelling and the newly created living areas in the outbuildings.

© Alice Clancy

A simple palette of oak, plaster and limestone is employed which complement the existing local conglomerate stone walls.

Ground Floor Plan
Cite: "Ballymorris House / Donal Colfer Architects" 20 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=281181>

0 comments

Share your thoughts