W Window House / Alphaville Architects

  • 25 Sep 2012
  • Featured Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Alphaville Architects
Location: Kyoto,
Project Year:
Photographs: Courtesy of Alphaville Architects

Project Area: 28,13 sqm
Structural Engineer: Kazuo Takeguchi
Site Area: 47,6 sqm
Total Floor Area: 72.42 sqm

This small house is located on the long and narrow site in Kyoto, the old capital of Japan.

Courtesy of Alphaville Architects

We put two V shaped grooves at north-east and south-west boundary point-symmetrically and all windows are set in these grooves which run vertically on each side of this house.

Courtesy of Alphaville Architects

The grooves create two small triangular patios on the ground floor and bring light and air into the deeper areas of this house.

Courtesy of Alphaville Architects

As this house has skip-floors which is composed of two floors of the road side and three floors of the opposite side, every room are connected but halfly obstructed by the grooves. This “waist” of the house brings much more depth to the space.

Courtesy of Alphaville Architects

In addition, the windows with 7meter height difference promote circulation of the air by the chimney effect and exhaust heat in summer and the shaft inside of the wall is used for the heat circulation in winter.

Courtesy of Alphaville Architects

We designed this space not only as a house but also as a three-dimensional window, a staircase, a ventilation device, and the volume which accelerates various activities.

Plan & Section
Cite: "W Window House / Alphaville Architects" 25 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=275064>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    I understand triangles cuts to get light even if a neighbour builts a tower on the side. The resulting plan is beautiful. But why a blind facade on the street? To make the concept even more obvious for dummies?

Share your thoughts