Bavarian Parlament / Léon Wohlhage Wernik Architekten

© Christian Richters

Architects: Léon Wohlhage Wernik Architekten
Location: ,
Project Year: 2012
Project Area: 4,350 sqm
Photographs: Christian Richters

Bavarian State Parliament in the Maximilianeum – Extension in the northern courtyard. The small extension is elegantly integrated with reserved generosity into the listed monumental ensemble of the Maximilianeum: The extension represents a natural complement to the existing structures while also retaining figurative autonomy. It creates a new conclusion for the state parliamentary building towards its northern end, giving it an unmistakable character. The glazing is flush with the façade to highlight the building’s figurative presence. From an overall perspective, the vertical window elements alternate with large ceramic plates. From close range, the ceramic façade reveals an interplay of horizontal recesses that cast intricate shadows.

© Christian Richters

The material, colour, window heights and recess depths refer to the existing buildings to develop a harmonious transition and a sustainably valid interaction. The extension has its own entrance on the ground floor and can also be accessed from the existing building. A logical spatial alignment is created by the connecting bridge between the historical old building and the existing and new buildings. The assembly hall on the top floor protrudes slightly, giving the building section a sculptural contrast and an independent urban planning presence. The hall represents the heart of the cuboid building, sculpturally setting itself apart from the other structures, as is reflected by its façade that also has a different composition. Design questions and energy factors are always harmoniously coordinated within the concept for the new extension to the Maximilianeum.

Section 01

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bavarian Parlament / Léon Wohlhage Wernik Architekten" 11 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271129>

Share your thoughts