Lennox Residence / Artau Architecture

  • 31 Aug 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Artau Architecture
Location: Ottignies,
Project Year: 2006
Project Area: 395 sqm
Photographs: Courtesy of Artau Architecture

The building accommodates epileptics with poor mobility. It is located within a pinewood at the edge of a reserve forest. The room with windows all around offers a permanent relation with the surrounding nature and gives them the impression of being outdoors.
The « vessel » made of glass with a structure of wood and iron is based on pillars and floats therefore above the nature. A wooden footbridge meanders under the pine trees and assures the link to the existing building.

Courtesy of Artau Architecture

Applied techniques

The whole on concrete piles / coffered flooring and beam roofing of the brand Kerto and ground beams / pillars and support of cantilever made of steel / horizontal finishing with panels and tiles / vertical finishing outside made of glass / vertical finishing inside out of linoleum and plasterboard.

Courtesy of Artau Architecture

Passive solar system, double glazing k1,1/ solar protection = existing pine vegetation / insulation of flooring and roofing made of cellulose flock / air-tightness testing.

Plan
Cite: "Lennox Residence / Artau Architecture" 31 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=267264>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    This is what I really like! Far from common life and built precisely!

  • Nouf . A

    Peloties, horizontal cantilevered planes and combining between materials give the Lennox Residence beauty and uniqueness.

    Also I like the site which is in the forest. the architect get benefit from the site by arranging the trees around the Lennox Residence to create Residence privacy.

    Moreover, it’s nice idea to extend the interior to the exterior by using glass as a material for the walls.