Tyršův Stadion / QARTA architektura

© Roman Polášek

Architects: QARTA architektura
Location: Opava,
Architects: David Wittassek, Jiří Řezák
Interior Design: David Wittassek
Project Year: 2011
Photographs: Roman Polášek

Project Area: 2244.0 sqm
Collaborators: Kateřina Immrová, Petr Kaňák, Petr Košárek, Tomáš Jung

The old gym as a part of the athletic stadium in Opava, now Tyršův stadion from the time of normalization socialism, built early in the 60s, was ready for demolition. Investor, the city of Opava, in the framework of the promotion of sport and culture, came to entering the regeneration of the gym. The work took , whose undeniable advantage in the implementation was the fact that the studio knows the area very well.

© Roman Polášek

The building is designed to be a natural gateway for the athletes when they enter the stadium. At the entrance to the gym, athletes are guided intuitively into locker rooms with complete facilities and then they can choose between a workout at the gym, or so-called “gate of champions” to enter the stadium.

© Roman Polášek

The whole building is formed from three blocks. One of them is a part of the indoor running track, which seems levitating in the air.

© Roman Polášek

The gym includes facilities such as indoor running track 60m, the long jump pits, height for the pole vault, universal surface that enables ball games. But mainly is a gym designed for athletes, the surface is in such standard to allow running and walking in track shoes. Another equipments are facilities for archery, fitness and room for judo with the tatami surface.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Tyršův Stadion / QARTA architektura" 24 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=265737>