We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House W / 01Arq

  • Architects: 01Arq
  • Location: Huentelauquen / IV Region - Chile
  • Architects: C.Winckler, P.Saric, F.Fritz
  • Area: 130.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Mauricio Fuertes, Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Aryeh Kornfeld © Mauricio Fuertes

From the architect. Located in Region IV, on the windy coastal town of Huentelauquén, W House develops a program that includes 3 bedrooms, 2 bathrooms, living room and terraces. The commission presented two restrictions, the first to create spaces protected from the wind and the second not exceed a construction budget of 12 UF (US$ 500) per square meter.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

The site of 50mt by 100mt is next to a rocky area where the waves break from the sea, to the north is the neighboring site and to the east is the driveway. The southern boundary has a cliff of 25 mt deep which allows on one hand the development of distant views and others access to a small beach.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

The house is located parallel to the sea, maximizing the view. Common areas are located to the south taking advantage of views over the existing cliff; these are resolved through a large space that includes kitchen, dining and living room.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

By a continuous wall of pine set vertically the house resolved three of its four facades, which allows it to articulate different patios and isolate the interior from the future constructions.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

The program of these patios refers to the need to control the prevailing wind, the first developed as an intermediate space for expansion of the living room area and the second is designed to accommodate the tents of the children who can camp in safely. Between the two patios the access and the parking for two cars are located.

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

The west facade is resolved through a series of double glazed vertical windows that run on different rails so they can be grouped one over another, these allows a complete opening of the living room and a visual connections from the interior patio to the sea.

Plan
Plan
Cite:"House W / 01Arq" 20 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/264001/house-w-01arq/>