Kangaroo Point House / DMJ Design Studio

  • 15 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© IMAGEination & C. Ocampo

Architects: DMJ Design Studio
Location: Oyster Bay, Sydney,
Design Director: Diego Jaime
Project Year: 2010
Project Area: 550.0 sqm
Photographs: IMAGEination & C. Ocampo

This house is located on Sydney South and enjoys of great western views to the Georges River and eastern views to Oyster Bay, two beautiful natural reserves.

© IMAGEination & C. Ocampo

The owners wanted a house which will offer to them a luxurious life style and provide them with some of the services of a club at home. As a result of their brief it was designed and built a 550m2 house which includes 3 Car spaces, 4 Bedrooms, home office, bar, home theatre, 2 living areas with entertaining balconies, swimming pool, gym, spa, BBQ area and boat facilities.

© IMAGEination & C. Ocampo

The house is developed in three different levels along the site. The main house takes part on the highest point above the rock outcrop, down in the middle of the site is located the Cabana with the gym, Spa and BBQ area and in the bottom of the site are the boat facilities. All the different sections along the site are linked by a 5 stops inclinator.

© IMAGEination & C. Ocampo

The main natural feature on site is a rock outcrop which is listed as a heritage natural formation as it use to give shelter to the Australian aboriginals of the area. The main living areas are located over this rock in order to enjoy of the views towards the river.

© IMAGEination & C. Ocampo

Water elements and open areas are concepts which are represented in every part of the house. All main spaces are interacting with the outside and the natural surroundings become an extension of the interior.

© IMAGEination & C. Ocampo

The volumetric concept is based on three juxtaposed cubes linked by a straight circulation axis which is repeated on Ground and First Floor with variations on size and materials. Big glass openings are used to enjoy of the views and to provide sun access to the interior. The materials were chosen based on low maintenance and durability such as concrete, natural stone, metal cladding and render and paint.

© IMAGEination & C. Ocampo

Ecologically it incorporates passive solar heating techniques, the living areas floor is stone to increase sun heat storage during the winter months, it has 2 water recycling tanks, low-e glass, high rated fixtures and solar hot water system.

Plan
Cite: "Kangaroo Point House / DMJ Design Studio" 15 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=263168>

1 comment

Share your thoughts