Roller Coaster / Peripheriques Architectes + BERRANGER & VINCENT Architectes

© Stéphane Chalmeau

Architects: Peripheriques Architectes +  BERRANGER & VINCENT Architectes
Location: Île de Nantes, Nantes, France
Project Managers: Sébastien Truchot (), Antoine Roy ()
Project Year: 2008
Project Area: 6,200 sqm
Photographs: Stéphane Chalmeau

The building is U-shaped around a south orientated central garden. The shape choice allows the sun to penetrate deeply in the heart of the block, and therefore offers a good apartment orientation.

The volume is cut by a series of ramps on the roof surface. Like a deployed ribbon, the volume elevates up to 9 levels, before coming down again to the 3rd floor. The highest point is in the North in order not to block the South-West orientation.

© Stéphane Chalmeau

The monolithic volumetrics is emphasized by the pearly shaded « scales », made of lacquered steel, covering the facades. The coulour of the building changes according to the luminosity and the view angles, going from coloured to uniform grey shades.

© Stéphane Chalmeau

The rigour of the facade is animated by four types of balconies with wood or metal covering.

© Stéphane Chalmeau

All the apartments are light, disposing of a double orientation, in the same way that a permeability is instaured between the block and the street. Along with the multi-orientated views, all the occupants benefit of an exterior garden space or a loggia/ balcony (according to the cases) overviewing the garden or the street.

Site Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Roller Coaster / Peripheriques Architectes + BERRANGER & VINCENT Architectes" 02 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 29 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=259195>
  • David Crotin

    Today is the day when architecture dies.

  • trottinette

    I prefer the BIG original