Triangle Brick Headquarters / Pearce Brinkley Cease + Lee

© Jonathan Hillyer

Architects: Pearce Brinkley Cease + Lee
Location: , NC, USA
Project Team: Jeffrey Lee, Irvin Pearce, Rob Harkey
Project Year: 2011
Project Area: 14,000 sq ft
Photographs: Jonathan Hillyer

Triangle Brick Headquarters is the North American base of operations for the German parent company Röben Tonbaustoffe. The project consists of corporate offices, a product design center, and a uniquely landscaped brick garden. The project has been designed to showcase brick masonry in a range of applications and has been influenced by the architectural legacy of the parent company in Germany.

The office wing is a simple two-story volume oriented with views to a pond to the south and to the garden on the north. The building is intentionally narrow in width, providing all offices with natural daylight and views to the exterior. Public spaces include the lobby and gathering space and the gallery link between the offices and the Design Center. The reminder of the office bar is comprised of private offices, conference rooms, work spaces, storage, toilets, and an employee break room.

© Jonathan Hillyer

The site and buildings are organized around a masonry wall extending through the lobby and out on to the site. As this wall moves from outside to inside, it transforms from being a planter and seating wall to a lobby wall incorporating a fireplace and interior windows. This wall is the defining architectural element of the project.

© Jonathan Hillyer

The Design Center is a residential-scaled element housing a variety of stationary and interactive displays of brick. The main space is two-stories high and is primarily oriented to the brick garden. Acknowledging the residential scale of this building and the architectural influence from the parent company, the building incorporates a pitched roof clad in black clay tile. Further influence is evidenced by the choice of zinc cladding for the large roof dormer.

© Jonathan Hillyer

The Brick Garden is a geometrically composed space featuring spinning brick panels. The panels display a range of products and allow potential customers the opportunity to view their selections under different daylight conditions.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Triangle Brick Headquarters / Pearce Brinkley Cease + Lee" 31 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=258631>

0 comments

Share your thoughts