House in the Mountains / GEZA

  • 01:00 - 18 June, 2012
Courtesy of  geza
Courtesy of geza

Courtesy of  geza Courtesy of  geza Courtesy of  geza Courtesy of  geza +13

From the architect. GP mountain house

Project of a detached holiday house on the slope of a hill in Hohenthurn, Austria. The project is aimed at complying with the type of a mountain house for both design and materials used. The volume stretches east to west parallel to the contour line and lies on a reinforced concrete basement, which makes the building foundations and underground floor.

Courtesy of  geza
Courtesy of geza

The masonry is made of reinforced concrete walls and a hardwood frame coated with typical local wooden tiles. The saddle roof too is coated with the same tiling method, so that the roof and perimeter walls look like a whole surface. The south-facing protruding balcony overlooking the mountains emphasizes that the building entertains a direct relation with the landscape, and becomes an extension to it.

Also, a large chimney anchored to the ground makes a relevant landmark in the landscape. Distinctive features of the project are the full-height window openings, which protrude southwards with their aluminium coated frames.

Courtesy of  geza
Courtesy of geza
Cite: "House in the Mountains / GEZA" 18 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/244446/house-in-the-mountains-geza/>