V2 – Ashoka Canggu / Mencke & Vagnby + Peter Sand

© Alexis Menting

Architects: Mencke & Vagnby
Location: Bali, Indonesia
Project Year: 2012
Project Area: 300 sqm
Photographs: Alexis Menting

© Alexis Menting

Danish based design studio have, in co-operation with architect Peter Sand, completed a villa in Bali, combining Scandinavian traditions with the openness and materials traditional to Bali.

© Alexis Menting

The villa is called Ashoka Canggu and is designed as a summer residence for a Hong Kong based couple. It is located in the small Canggu village, one hour drive north west of Denpasar.

© Alexis Menting

The ground floor has an open plan and in close contact with the garden and pools, while keeping a scenic view over the rice paddies to the west. A surrounding wall of Balinese stone continues inside and becomes the main structure, to further blur the boundaries between indoors and outdoors. The same applies to the stone floor, which only changes surface structure from a rough surface around the pools to a slight matt indoor surface. All done to obtain the openness so typical for Balinese homes.

© Alexis Menting

In contrast to the openness of the ground floor, the first floor box is kept in white concrete, reflecting the sunlight and providing shade for the ground floor, while it contains the three master bedrooms. The bathrooms are inspired by caves and also kept in a local stone with a large sky window over the shower and bathtub.

© Alexis Menting

The “v” shape of the villa is a result of the shape of the site, surrounded by rice paddies, rain forest and a local holy path. The narrow north western part of the site is turned into a long swimming pool extending the shape of the northern wing and ending up in a sun deck surrounded by palm trees and with a stunning look down on/to green rice paddies surrounded by the rainforest.

© Alexis Menting

The garden is designed to make the flowers match the Balinese traditional color palette and unfurls this spectrum through the different areas of the garden.

Plan
Cite: "V2 – Ashoka Canggu / Mencke & Vagnby + Peter Sand" 18 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=244393>
  • guest

    Absolutely awful

  • http://uptodayarch.blogspot.com/ up_today_arch

    good connection of inner and outer space…

  • Guest

    Lines and materials are absolutely stunning!

    I love it

  • Pingback: Ashoka Canggu Bali by Mencke & Vagnby + Peter Sand | Habitat-MY

  • Elara

    Good concept.
    Adorei o conceito, e principalmente de quebrar os eixos retos. Gosto da ideia da casa envolver um centro.