Gullesfjord Weight Control Station / JVA

© Håkon Aurlien

Architects: JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL
Location: , Troms,
Design Team: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Stian Schjelderup, Kazuhiko Yamada
Client: Statens Vegvesen, region Nord v/Frits Karlsen
Size: 308 sqm
Completion: 2011
Consultants: AS Frederiksen, Union Consult BORO VVS og Miljø AS, Malnes og Endresen AS.
Photographs: Håkon Aurlien, Nils Petter Dale, Stian Schelderup

  

© Nils Petter Dale

The building is situated at the key point junction between the new mainland to Lofoten connection and Vesterålen Island. There will be a significant increase in heavy load transportation to this region and the need for a truck weight- and control station was present. The project is the first realized step from a feasibility study from 2007 including a gas station, cafe/shop, bus traffic junction and tourist facilities.

The site is situated at the very edge of one of Norway’s untouched National parks and the main task of the study was to show how to integrate building mass into this fragile landscape. The finished project is partly integrated into the terrain, concealing potential visibility because of necessary gate- and technical height. The station will be sporadically used and dimensioned for 3-4 workers at the time.

© Nils Petter Dale

The building is outfitted to measure truck weight, accommodating the projected increase in heavy load transportation to the region. Bordered by the untouched landscape of a national park, the structure is defined by a concrete roof surfaced with vegetation to minimize its visual impact and blend into the fragile surroundings.

elevation 01

Supported with inclined columns, the canopy angled and dips downward to conceal the east-facing glass façade. Minimum clearance for the vehicle heights are maintained at the north and south elevations. The technical spaces and offices will support 3-4 employees.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gullesfjord Weight Control Station / JVA" 11 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=242355>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    With a landscape as spectacular as this, I wish there was no building disturbing it. Anyways, I like how the designers tried to integrate the building with surrounding, I think the green roof looks beautiful in Summer, but it’s not very pleasant in the winter.

Share your thoughts