Alphaville Brasilia Club House / DOMO Arquitetos

© Haruo Mikami

Architects: DOMO Arquitetos
Location: Brasília, DF,
Design Team: Henrique Coutinho, Daniel Mangabeira, Matheus Seco (authors), Débora Valença, Rodrigo Scheel, Daniella Rauber (co-authors)
Collaborators: Guilherme Mahana, Tatiana Lopes
Completion: 2011
Built Area: 1,214 sqm (building) + 9,420 sqm (sports facilities, swimming pools and parking)
Photographs: Haruo Mikami

© Haruo Mikami

The building has approximately 1.214sqm in its ground floor level. It is located in the lower area of a residential condo minium in the outskirts of Brasília and it´s surrounded by native vegetation, cattle farm sand hills. The building is the condominium club house and it houses a restaurant, administration office, outdoor sports facilities and services. The main goal of the project was to make the building look almost invisible and blended with the landscape for those who would look towards it from the houses in the condominium.

The main entrance of the club house, the restaurant, swimming pools and other indoor areas are located on the same level and they are connected by ramps to the open air sports facilities, providing easy access to all its users. The club house building consists of a central space and two “wings” with lower ceilings perpendicular to it. The central space is covered by a rectangular concrete structure that supports a green roof. This structure’s upper level is aligned to the lower street of the condominium, integrating its green roof to landscape that’s visible from the houses in condominium. A suspended staircase crosses leads to the green roof from the condominium ground floor , providing analternative access from the club house to the inner part of the condominium.

© Haruo Mikami

The roof structures of the two lower wing shave exposed concrete finishing sand are covered by a local type of gravel. The level of the roofs labs in relation to the condominium make the club house less visible and disguised as part of the landscape. Its visual presence is reinforced by the water tower that rises above the green roof. The main entrance of the club house, the restaurant, part of the restaurant´s kitchen and the bar of the swimming pool are located under the roof of the central space. The space was created with the intention of leaving it as transparent as possible, visually integrating the parking space and the front facade of the building to the swimming pools, sports facilities and inner courtyards. The large green roof over the central space is punctured by openings of different sizes.

© Haruo Mikami

Sometimes these openings are covered by tainted glass, bringing natural light into the interiors. Other times they are completely open, bringing rain and natural light to the vegetation of gardens within the clubhouse. The two lower wings of the building cover a space for events, a second kitchen,a sauna, dressing rooms and fitness room. Pivoting doors define the limits of the restaurant and space for events. The form of the building configures a central space where the swimming pools are located. A ramp connects this area to the open airsports facilities, which were placed in different levels, following the existing topography as much as possible. The different levels between the sports facilities were used to place the stands.

1st floor plan

The parking of the club house was designed as to preserve a large area of existing canebrake. It was placed in the same level as the main entrance to the building, promoting easy access to it. The landscape design proposed the creation of light steel structures with cables that will serve as support for vegetation to grow and create shadows over the parking spaces. Similar structures for vegetation were placed besides the suspended stairs and at the entrance building of the condominium. The condominium entrance building and its services building were also designed by the office.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Alphaville Brasilia Club House / DOMO Arquitetos" 28 May 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=238422>

0 comments

Share your thoughts