We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House Ijburg / Rocha Tombal Architects

  • Architects: Rocha Tombal Architects
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Architect: Rocha Tombal Architects - Ana Rocha, Michel Tombal
  • Project Team: Enrique Otero Neira, Iwona Wozniakowska, Tjerk Boom, Anne Dessing, Volker Goldstein
  • Client: Hester Molenaar en Maurice Winkel
  • Construction: Aronsohn bv Rotterdam
  • Building Costs: € 330.000,-- excl. ground, kitchen, garden
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Courtesy of rocha tombal architects

Courtesy of  rocha tombal architects Courtesy of  rocha tombal architects Courtesy of  rocha tombal architects Courtesy of  rocha tombal architects

(…) The most wonderful in a room is the light that comes through the window of the room. The sun never knew how great it was before a room was built (…)

Louis Khan

The closed façade offers a “statement” by reacting on its neighbours by contrast. Only on the ground floor is the white volume cut off. At this point the front facade is pushed backwards, like a scenario, allowing the perception of the stair.

Courtesy of  rocha tombal architects
Courtesy of rocha tombal architects

Behind the closed façade a “light-route” is created: after experiencing exposure and light intensity on the ground-floor, the visitor gets on the first-floor the feeling of stepping into an enclosed darker staircase. Through it’s form, which at some points is cut off to allow light penetration, and the contrast between fully open and fully closed, a light-game arises, which floor after floor guides and surprises.

Courtesy of  rocha tombal architects
Courtesy of rocha tombal architects

At the end of the route, via one sharp roof opening, the visitor feels again the confrontation with an intensive bath of light. The stair climbs through the whole house next to a facility’s unit which on the ground floor separates the transparent hall from the intimate living room, and in the other floors, the circulation area from the sleeping / working rooms. By situating both staircase and facility’s unit directly behind the front façade, these spaces become flexible, less deep and bright.

3d model
3d model

The windows of the back façade which in each room are different in form and size offer to every space a different light quality. In the void of the living room, the sculptural fire-place connects the ground floor with the first floor. In this way, and embraced by light, one high impressive space is created.

Courtesy of  rocha tombal architects
Courtesy of rocha tombal architects
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House Ijburg / Rocha Tombal Architects" 03 Jun 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/238023/house-ijburg-rocha-tombal-architects/>