Becherer House / Robert M. Gurney Architect

© Maxwell MacKenzie Architectural

Architects: Robert M. Gurney Architect
Location: Albemarle County, Virginia,
Project Architect: Claire L. Andreas
Completed: November 2011
Photographs: Maxwell MacKenzie Architectural

 

© Maxwell MacKenzie Architectural

Rolling pastures, bordered with dark, stained fences interspersed in woodlands define the Albemarle County, Virginia countryside where this project is located. The new house is sited at the edge of woodland on the crest of a hill, providing vantage view points of the pastures and distant treetops.

© Maxwell MacKenzie Architectural

The house is conceived of three gable-roofed pavilions that provide a threshold between the woodlands and the pastures, taking advantage of two very different scenic panoramas. The one room deep, central living pavilion contains large expanses of glass along two walls, affording views of both the woods and rolling horse pastures.

© Maxwell MacKenzie Architectural

This configuration insures the space will be flooded with light at all times of the day throughout the year. A screened porch and bluestone terrace, running the length of the house provides a stage to view sunsets over the pastures while a manicured lawn and dry-stacked slate wall provide an ordered transition from the house to the woods beyond.

axonometric

Gable roofs with black, standing seam metal, clapboard siding and the small scale of the separated pavilions evoke a familiar, comfortable rural vernacular. The large expanses of glass, cement board paneling and crisp, minimal detailing render the house decidedly modern.

Cite: "Becherer House / Robert M. Gurney Architect" 18 May 2012. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=235298>

1 comment

Share your thoughts