Swelling LV / LR Architects

© Laurent Brandajs

Architects: LR Architects
Location: Seneffe,
Completion: 2008
Surface: 170 sqm
Photographs: Laurent Brandajs

© Laurent Brandajs

The client wanted to build a house for four people. The willingness to use eco friendly insulation materials quickly led us to choose a wooden structure. Beyond any environmental considerations, a light construction was necessary because of a very humid soil. The wooden framework thus proved appropriate on both grounds.

© Laurent Brandajs

On the outside, the Trespa panels give the façade a unique appearance. The idea was to create a black box and mark the façade as well as remaining in a timber-framed logic, hence using light materials. Both a construction area reduced to an 11 meters square and the south orientation of the front façade led us to choose the construction of a cube scooped up in some places to create terraces. Inside, everything is built around a large central space which serves all other rooms. The importance of this central room is emphasized by a greater ceiling height.

LRArchitectesLV06

The house is equipped with a geothermal heat pump – the perfect choice considering the very humid condition of the ground – and a double-flow mechanical ventilation system with heat recovery. The ground floor is ground-heated. There is no heating in the bedrooms, insulation and ventilation retaining and redistributing the heat in each room. In this project compact building proves less expensive.

Cite: "Swelling LV / LR Architects" 17 May 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=235038>
  • helmet

    maybe i wrong about this, but i think is like a box?

  • Tom Peeters

    so they use a heatpump and ventilationsystem, but looking at how thin the walls seem on the floorplans it seems tthey forgot the major issue when it comes to sustainable design: INSULATION!!