Heavy Metal / Hufft Projects

Courtesy of

Architect: Hufft Projects
Location: , MO, USA
Principals in Charge: Matthew Hufft, Kimball Hales
Design Team: Dan Brown, Adam Crowley, Jonathan Tramba
Area: 6,800 sqm
Completion: July 2010
Photographs: Matthew Hufft, Andrew Fabin

   

Courtesy of Hufft Projects

Heavy Metal draws its name, and it’s straight forward industrial aesthetic, from the custom perforated steel panels which form the envelope of the residence. Numbering more than 200 in all, each panel has a unique set of perforations based on a simple set of programmatic responses to interior and exterior conditions, which are scrutinized to determine where privacy (opacity) is most critical and where openness (transparency) is desired.

Courtesy of Hufft Projects

Once this diagrammatic concept is understood it is processed through a series of computer aided iterations to generate the residence’s signature façades. A gradient of these two polarities gives form to the residence’s signature steel solar screens. Heavy Metal’s plan is a variation on a traditional courtyard parti, with a large outdoor space bound on two sides by the steel and glass façade. The central living/dining area acts as the heart of the residence, with its increased ceiling height and warm walnut ceilings, the space is inviting and comfortable.

plan 01

This central space is flanked by two wings containing guest bedrooms and the master suite, respectively, which act to define the edges of the private courtyard retreat, while a large photo studio anchors the transition between the three main spaces, completing the L-shaped plan. The lightness of Heavy Metal’s perforated exterior steel skin in conjunction with the monolithic concrete walls, exposed structural steel, warm rich walnut, and large expanses of glass give the home a distinctively classic modernist character.

Cite: "Heavy Metal / Hufft Projects" 14 May 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=233833>

2 comments

Share your thoughts