ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Portugal
  5. COMOCO
  6. 2008
  7. Castelo Novo Castle / COMOCO

Castelo Novo Castle / COMOCO

  • 01:00 - 1 May, 2012
Castelo Novo Castle / COMOCO
Castelo Novo Castle / COMOCO, © FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra

© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra © FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra +23

  • Architects

  • Location

    Castelo Novo, Fundão, Portugal
  • Architect in Charge

    COMOCO
  • Engineering

    Direcção-Geral dos Edifícios e Monumentos Nacionais (DGEMN)
  • Client

    Fundão Municipality
  • Area

    3650.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

From the architect. The project’s brief requested the conservation and valorization of Castelo Novo’s Castle and surroundings. Moreover, it suggested also the creation of a space where people and visitors could enjoy it as a place of permanence. To answer these demands, the design solution created a “body” without a rigid boundary, organic, working independently of the existing structures but using them as a support. The construction was designed as a continuous abstract object, non-identifiable with a unique and specific purpose.

© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra

The object changes with the characteristics of the site. While in the church’s square it acts as a volume defining the limits, in the interior of the Castle’s walls, its shape is transformed into a pavement layer with ramps and stairs creating a pedestrian pathway which is suspended from the ground by metallic structure.

© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra

This solution allows the visitors to admire the archeological findings without damaging them. The pathway finishes in the castle’s Main Tower where a “steel box” was inserted in its interior containing a multimedia room. This box allows also the creation of a platform where visitors can enjoy a panoramic view of the landscape. All the construction was made using lightweight metal structures which can allow a clear distinction of the new object from the existing structures and, at the same time, the reversibility of the operation.

© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra
© FG+SG - Fernando Guerra y Sergio Guerra
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Castelo Novo Castle / COMOCO" 01 May 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/230727/castelo-novo-castle-comoco/>