Swimming Pools For Vigo University / Francisco Mangado

© Pedro Pegenaute

Architects: Francisco Mangado
Location: Orense,
Client: Universidad de Vigo
Project Direction: , Gonzalo Alonso Núñez
Collaborators: José Mª Gastaldo, Manuel Abreu, Javier Fuances, Enrique Jerez, Isabel Oyaga, Edurne Pradera, Isabelle Putseys
Total area: 2,800 sqm
Total cost: 5,000,000 €
Completion: 2008
Photographs: Pedro Pegenaute

   

The plot chosen is at the highest point of the university campus, a location that gives it a special value in the relationship between the city of Orense and the campus, currently encumbered by the presence of a busy road between them. Opting for a program oriented towards leisure, and that may thereby serve both the university community and the people of Orense will help to heighten the value of the building as an element of urban interaction.

© Pedro Pegenaute

This special location has inspired the main conceptual and formal decisions of the project. The proposal is drawn up as a vast platform that looks onto the campus, and the whole organization of functions is indebted to this idea. The users will be able to see the campus and its buildings from this raised platform containing the swimming pools. The platform is designed with bold projections supported by a strong base that, aside from spanning the existing drops, shapes the pools and contains all the water treatment services and necessary systems for the correct performance of the program. The contrast between this massive, topographic base and the cantilevering light glass surfaces surrounding the public level of swimming pools is one the basic formal arguments of the project.

elevation 03

The access to the pool from the highest area allows accommodating the main functions in a single floor. The complementary uses – changing rooms and restrooms – follow an L-shape. Embraced by these are the poolside spaces, “floating” beyond the structural and functional limits imposed.

The roof is the central element. Seen from the top floors of the housing blocks fronting the plot it becomes the facade and main image of the building. From the interior, acting as ceiling of the pools, its geometry seeks a prominent role by defining a space that is detached and projected towards the campus.

Vast concrete at the base, glass and wood compose the material palette used both inside and outside.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Swimming Pools For Vigo University / Francisco Mangado" 27 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=229583>

0 comments

Share your thoughts